Tina, som valt att vara anonym, och Lisa Petersson, som nu lagt handskarna på hyllan, berättar om vad man kan utsättas för som kvinnlig boxare. Foto: SVT

Västsvenska boxarkvinnor berättar: Machokultur och sexism präglar sporten

Uppdaterad
Publicerad

Svensk boxning präglas av machokultur, maktspel och sexism. Det vittnar nästan hälften av de kvinnliga elitboxarna i Västsverige om. För Lisa har det inneburit krossade drömmar – och på Tinas klubb tränar fortfarande den man som hon menar utsatt henne för sexuella trakasserier.

Spela klippet för att höra Lisa och Tina berätta om vad man kan utsättas för som kvinnlig boxare.

I Västra Götaland finns det 24 kvinnor med boxarlicens. SVT Nyheter Väst har pratat med 20 av dem och hälften vittnar om en värld som är allt annat än jämställd. Även flera kvinnor som inte har boxarlicens och de som inte längre är aktiva inom boxningen bekräftar bilden av en värld dit #metoo inte nått.

”Såg alla varningssignaler”

– Man visar gärna utåt det som är bra. Man vill inte bli utesluten och det är en ganska liten värld, säger Lisa Petersson, som har valt att lägga handskarna på hyllan.

– Min tränare smsade flera gånger och frågade om jag ville ligga. Jag såg alla varningsignaler, men det är liksom en desperat vilja att hela tiden utvecklas inom sporten som driver på en att skita i sig själv, säger Tina, som egentligen heter någonting annat och som just nu boxas på elitnivå.

”Gav mig bränsle att fortsätta”

De kvinnor som är positivt inställda till klimatet under träningar och kulturen kring boxning tränar på klubbar som aktivt arbetar med jämställdhet och att få in fler kvinnor i sporten.

– På den klubben jag tränar för nu är jag väldigt nöjd, men tidigare var jag på en klubb där tränare sa åt oss att sluta slåss som tjejer och uttryckte sig väldigt olämpligt. Jag bytte ju klubb, men på något vis gav det mig bränsle att fortsätta, säger en av de kvinnorna.

Tina heter egentligen något annat och hennes röst är utbytt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer