Sextimmars-dagar lovordas på äldreboende

Uppdaterad
Publicerad

Försöket med sextimmars-dagar på Svartedalens äldreboende i Göteborg har snart pågått i en månad. I förra veckan riktades skarp kritik från den borgerliga sidan om projektet, men både personal och boende tycker att arbetstidsförkortningen hittills har fallit väldigt väl ut.

På Svaredalens äldreboende i Göteborg har försöket med att man jobbar sex timmar istället för åtta med bibehållen lön fallit väl ut. Trots att det bara gått några veckor märks redan en förändring.

– Jag tycker att det blivit precis så som jag hoppades på. Det har blivit lugnt och skönt och man orkar mycket mer på fritiden och är piggare på jobbet, säger Jennie Anttila som arbetar som undersköterska.

Projektet med arbetstidsförkortning har pågått snart en månad och en första utvärdering har gjorts. Det är för tidigt att nu kunna dra några tydliga slutsatser vad gäller sjukfrånvaro eller besparingar men kritiken från lokala borgerliga politiker som kom i förra veckan ställer man sig frågande till.

– Jag tycker detta är jättebra. Överlag i arbetslivet så är det ganska pressat, därför tror jag detta är en bra modell att arbeta efter. Människor kommer att orka mer vilket gör att vi har förmodligen också har en bättre hälsa, säger Ann-Charlotte Dahlbom Larsson som är enhetschef på Svartedalen

På flera andra ställen i Sverige görs nu liknande försök. För att täcka de kortare dagarna tas mer personal in. I Göteborg kommer satsningen att kosta 5-6 miljoner och pengarna tas från en central budget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.