Poliser patrullerar på festival. Foto: TT/Arkiv

Sexuellt ofredande på Fallens dagar

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna blev antastad under en konsert på festivalen Fallens dagar i Trollhättan på söndagen.

– Det optimala hade varit om vi inte fått in en enda anmälan, säger Johan Strand, operativ chef för ordningspolisen i Trollhättan.

Kvinnan antastades i samband med en konsert på Drottningtorget igår eftermiddag. Gärningsmannen kunde snabbt tas in av polisen och förhördes.

– Han är släppt nu, men det kan bli någon påföljd för ofredande, säger Johan Strand, operativ chef för ordningspolisen i Trollhättan.

Sammanlagt tre anmälningar

Utöver händelsen på Drottningtorget har två andra fall av sexuella ofredanden anmälts i Trollhättan under helgen, då kvinnor har antastats av män, men utan direkt koppling till festivalen. Och polisen säger sig vara nöjd med det förebyggande arbetet inför festivalen.

– Det optimala hade varit om vi inte fått in en enda anmälan. Men polisen, kommunen och arrangörerna har samverkat och lagt ner jättemycket jobb, och tack vare det har vi varit synliga och kunde snabbt ta in gärningsmannen på Drottningtorget, säger Johan Strand.

Festivalen rymde aktiviteter för både barn och vuxna, samt konserter med artister som Jerry Williams, Frans och Miriam Bryant.

Lugn festival överlag

Den senaste tiden har en mängd sexuella ofredanden och våldtäkter rapporterats från svenska musikfestivaler, och en diskussion om kvinnozoner framför scener drog igång i förra veckan.

Men enligt polisen har Fallens dagar varit en lugn festival och arrangören har arbetat mot trakasserier och våldtäkter utan kvinnozoner.

– I samarbete med polis och andra myndigheter har vi jobbat för högsta säkerhet med anledning av debatten, men exakt vad det är kan jag inte gå ut med, sa Marcus Rudström, arrangemangsansvarig på Fallens dagar till SVT Nyheter Väst inför festivalen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.