Järvvalpen Sid vägs och chipmärks – och kanske är han även lite lik den legendariske Sex Pistols-basisten Sid Vicious. Foto: Camilla Schratz / Nordens Ark / TT

Sid är liten, söt och luktar illa

Uppdaterad
Publicerad

Nu är han liten och söt, men när han blir större bits han och luktar illa. Järvvalpen Sid föddes för sex veckor sedan på Nordens Ark.

Han är liten och söt och heter Sid, efter Sid Vicious, basisten i Sex Pistols.

– Vi valde Sid eftersom det är lite rock and roll över järvar , säger Camilla Schratz,  djurvårdare på Nordens Ark.

Förra året föddes två järvvalpar som döptes efter samma princip, den gången efter bröderna i AC/DC. Sid blev sex veckor gammal i söndags och väger inte ens två kilo.

– Han är jättefin. Vi har kontrollerat, avmaskat och chipmärkt honom, säger Camilla Schratz.

Sid stannar än så länge hos mamma Zalla.  Det är bara när hon flyttar honom som man kan ha turen att få se honom. Först i slutet av maj är han stor nog att börja utforska hägnet på egen hand.

– Då kommer mamma Zalla göra allt för att han ska komma tillbaka till lyan, säger Camilla Schratz.

Luktar inget vidare

Järvar är tåliga och klarar det mesta, men det är inga djur som man får eller bör ha hemma. De äter i princip allt utom plåt och de luktar lite annorlunda.

– De luktar speciellt. Många tycker att de luktar illa, säger Camilla Schratz.

När Sid blivit äldre kommer han att flyttas till en annan djurpark. En av fjolårsvalparna flyttar på lördag till en djurpark i Holland.

Järvar parar sig mellan mars och augusti. De har en fördröjd fosterutveckling vilket innebär att honan ”sparar” det befruktade ägget och fostren börjar utvecklas först nästa vårvinter. Valparna föds sedan i februari till mars. När de föds är valparna mycket ljusa, nästan vita för att inte synas i snön.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer