Simbassänger stängs efter ögonbesvär

Uppdaterad
Publicerad

Två bassänger vid Walkesborgsbadet i Uddevalla har stängts av efter att besökare larmat om kliande och röda ögon efter att ha badat. Nu ska simhallen utreda vad som hänt. 

– Så fort vi fattar misstanke stänger vi av, det är viktigt, säger Malin Bengtsson, enhetschef på Kultur och fritid i Uddevalla. 

Det var Bohusläningen som var först med att berätta om problemen på Walkesborgsbadet. Beslutet att stänga två bassänger fattades i lördags klockan 13 efter att simskollärare rapporterat om att ett tiotal personer upplevt ögonbesvär. Det är två bassänger som delar samma reningssystem som stängts av, en som används för undervisning och en babybassäng. Enligt Malin Bengtsson har något liknande aldrig inträffat tidigare. 

– Vi har ju haft fekalietillbud och fått stänga av men det här är något helt annat.

Handlar inte om klor

Orsaken till besökarnas besvär är fortfarande okänd men enligt badhusets egna mätningar ska det inte handla om för höga värden av klor. 

– Vi tar vattenprover flera gånger om dagen, både manuella och digitala, och de har inte visat på för höga klorvärden, säger Malin Bengtsson. 

Vattenprover ska nu skickas till laboratorium för vidare utredning. Badhusets 25-metersbassäng och hoppbassäng påverkas inte utan är öppna som vanligt.  

I Uddevalla har politiker under lång tid diskuterat det slitna badhuset och tidigare i år fattades beslutet att bygga ett helt nytt badhus för 400 miljoner kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.