Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Simon Engelbrektsson blev av med sin personliga assistans. Nu har han flyttat hem till sin föräldrar. Foto: SVT

Simon från Lysekil hade personlig assistans dygnet runt – drogs in helt

Uppdaterad
Publicerad

Simon Engelbrektsson, 26, hade personlig assistans dygnet runt. Men i en ny bedömning menade Lysekils kommun att det inte längre behövdes – och drog in den efter nästan sju år. Nu ska domstolen avgöra fallet.

På väg till en semester i slutet av sommaren 2023 kom kallduschen för Simon Engelbrektsson och familjen: Lysekils kommun konstaterade i en ny bedömning att Simon visserligen hade behov av assistans, men inte tillräckligt stora behov för att nå upp till personlig assistans.

Framför allt hade kommunen gjort en ny bedömning när det gäller hur det är att kommunicera med Simon. Lysekil menade att det inte alls behövdes särskilda kunskaper och därför behövdes inte personliga assistenter.

För Simon Engelbrektssons familj vändes världen upp och ner.

– Simon är väldigt beroende av rutiner och det skapar man inte på några timmar. Han kan inte förstå, han har ingen tidsuppfattning eller vad som händer imorgon, säger Simons mamma Gisela Palmberg, som också arbetat som assistent åt honom.

Förvaltningsrätten gav Simon rätt till assistans

Den personliga assistansen fortsatte medan förvaltningsrätten handlade ärendet. I december kom domen: Simon hade behov som kräver personligt assistans.

Men glädjen blev kortvarig för familjen.

Lysekils kommun valde att överklaga beslutet och nu ska fallet upp i kammarrätten.

Och då drabbades familjen av nästa kalldusch: Den personliga assistansen drogs in helt.

– De första dagarna var helt kaos och det har varit tufft, framför allt för Simon. Han är van att vara hemma hos sig, men nu är det så här.

Hur tycker du kommunen hanterat er?

– Tänker man på individen är det under all kritik. Hur kan man göra så här mot en redan svag person?

Lysekils kommun har erbjudit Simon en plats på korttidsboende fram till avgörandet.

– Vi har turen att assistenterna är på boendet och han får vara med dem, det hade inte funkat med någon som inte känner honom, säger Gisela Palmberg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vad Philip Nordqvist (M) på Lysekils kommun säger om Simon Engelbrektssons fall och varför kommunen väljer att överklaga. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.