Sir David Attenborough på plats i botaniska i Göteborg. Foto: Björn Larsson Rosvall/TTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Sir David Attenborough på plats i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Göteborg får finbesök under torsdagen. Den brittiske naturfilmaren Sir David Attenborough är på plats för att ta emot ta emot ett hederspris – och för att plantera ett träd i Botaniska trädgården.

Sir David Attenborough har en röst som de flesta känner igen. Den 92-årige naturfilmarens berättarröst och upptäckarlust i naturen har spridits över världen i BBC:s naturfilmer som Planet earth och Liv på jorden.

På torsdagen är han på plats i Göteborg för att ta emot ett hederspris på The perfect world foundations årliga stödgala för jordens natur- och djurliv.

Får upp människors naturintresse

– Sir David Attenborough sprider vackra bilder, men han får också många som inte är intresserade av djur- och naturfrågor att bli det, säger Ragnhild Jacobsson, VD och grundare för The perfect world foundation.

Årets konferencier på insamlingsgalan är Martin Stenmarck och bland de övriga gästerna finns fredspristagaren Rejendra Pachauri, Victoria Silvstedt och Game of Thrones-skådespelaren James Cosmo.

Organisationens hederspris delas ut årligen till en person som har gjort en betydande skillnad för att bevara världens djur- och naturliv. Årets tema är klimatförändringarna och de smältande isarna på Antarktis.

Planterar träd i botaniska

– Syftet är att nå ut till människor som kanske inte bor så nära naturen. Vi vill nå cityborna så att alla känner att de kan göra något. Det handlar om att alla måste göra lite, istället för att några få ska vara perfekta, säger Ragnhild Jacobsson.

David Attenborough lämnade ett permanent avtryck i botaniska. Under besöket planterade han en magnolia för att uppmärksamma klimatförändringarna. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Sir David Attenboroughs besök lämnar även ett permanent avtryck i Göteborg. På förmiddagen planterade han ett träd, en ovanlig magnolia, i botaniska trädgården.

– Det är en symbolisk handling. Vi försöker jobba med forskare och att få deras budskap att bli lätta för alla att förstå. I år har vi satt isbjörnen i centrum för klimatförändringarna och genom att plantera träd kan vi få ner koldioxiden. Det är ett sätt att få människor att förstå hur det hänger ihop, säger Jacobsson.

David Attenborough. Foto: Björn Larsson Rosvall.

The Perfect World-priset tilldelas varje år till en person som gjort en betydande skillnad för att bevara världens natur- och djurliv.

Sir David Attenborough blir den femte personen som tilldelas priset, tidigare års pristagare är Dr Sylvia Earle, Dr Jane Goodall, Dr Richard Leakey och Mark Shand.

Priset delas ut på en årlig stödgala i Göteborg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.