Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ivo riktar hård kritik mot Statens institutionsstyreles (Sis) ungdomshem i en ny rapport och enligt generaldirektören Elisabet Åbjörnsson Hollmark ligger en del av problemet i att medarbetarna inte haft rätt kompetens. Foto: David Winnerstam

Sis generaldirektör efter hård kritik från Ivo: Saknat rätt kompetens hos medarbetare

Uppdaterad
Publicerad

Ivo riktar hård kritik mot Statens institutionsstyreles ungdomshem i en ny rapport. Ivo har hittat allvarliga brister på 19 av 21 granskade hem och nu svarar Sis generaldirektör Elisabet Åbjörnsson Hollmark på kritiken.

– Till delar har vi inte haft rätt kompetens hos våra medarbetare, säger hon.

I ett års tid har Ivo gjort en förstärkt tillsyn av Sis-hemmen där unga flickor vårdas. Fler inlåsningar i isoleringsrum, olagliga fasthållningar och två fall där personal som utreds för sexbrott tillåts arbeta med barn och unga är några av de brister som konstaterats.

Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) reagerade starkt på Ivo-rapporten och framhåller att den nytillträdda regeringen tillsatt en utredning med avsikten att förändra Statens institutionsstyrelses uppdrag.

Även FN-organet Unicefs barnrättsrådgivare Janna Törneman uttalade sig om Ivo-rapporten.

– Att missförhållandena fortsätter visar på att det inte har skett den utveckling och förbättring som vi under många år har hoppats på, säger hon till TT.

”Behöver mer resurser”

Sis generaldirektör, Elisabet Åbjörnsson Hollmark, säger till SVT att myndigheten har fattat beslut som ska förbättra vården på ungdomshemmen. Bland annat kommer alla nyanställda att få en nio veckor lång grundutbildning. Sis vill också minska gruppstorlekarna på hemmen.

– Men här behöver vi mer resurser för att fortsätta det utvecklingsarbetet. 2024 kommer vi att ha 80 nya boenderum klara, säger hon.

Hör henne berätta mer om åtgärderna som genomförs på Sis-hemmen i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.