Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Enligt kammaråklagare Helena Treiberg Claeson handlar skjutningen om en kallblodig avrättning. Foto: SVT

Åklagaren yrkar på livstid för gymmordet i Tuve

Uppdaterad
Publicerad

Åklagaren kallar mordet för en kallblodig avrättning. Hon vill nu att 20-åringen som är åtalad och misstänkt för mordet döms till livstids fängelse. Det är möjligt eftersom straffrabatten för unga slopades i början av året.

Den 28 april sköts en 25-årig man till döds på ett Nordic Wellness i Tuve, Göteborg. En 20-årig man står åtalad misstänkt för mord och en man i 20-årsåldern står åtalad misstänkt för grovt skyddande av brottsling.

Tung bevisbörda

I sitt slutanförande radade åklagaren upp allt ifrån DNA-spår till övervakningskameror och vittnesuppgifter, som skulle styrka hennes bild av vad som hände.

– Den bevisning som jag har presenterat menar jag gör att han ska fällas, men det är ju rätten som ska avgöra det, säger kammaråklagare Helena Treiberg Claeson.

Ingen straffrabatt

Brottet begicks knappt fyra månader efter att straffrabatten för unga, i åldrarna 18-20 år, tagits bort. Skulle den åtalade 20-åringen dömas betyder det att han döms som en vuxen. Åklagaren har yrkat på livstid, något som enligt henne inte var möjligt innan straffrabatten togs bort.

– Det här menar jag är en ren avrättning, säger Helena Treiberg Claeson.

Blir det en fällande dom kommer försvaret att överklaga.

– Om han blir dömd är det naturligt att överklaga och få en ny prövning i hovrätten, säger försvarsadvokat Patrik Kristenson.

De båda åtalade nekar till brott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.