Foto: Privat

Sista gången hon vägde sig visade vågen 144 kilo

Uppdaterad
Publicerad

Lisa Stenberg trodde aldrig hon skulle få uppleva sin egen student. Vågen pekade ständigt uppåt och hennes värden var usla. Till sist blev operation den enda utvägen. Nu visar en ny rapport att fetmaoperation är ett effektivt verktyg mot övervikt hos ungdomar.

Lisa Stenberg hade varit knubbig sedan hon föddes. För varje år blev hon tyngre och tyngre. Trots hjälp från sina föräldrar och kontakt med sjukvården hjälpte inget. När hon för tio år sedan vägde sig för sista gången visade vågen på 144 kilo. Då var Lisa Stenberg 16 år.

– Jag fick höra att jag borde köpa nya skor och gå ut och promenera, men jag hade svårt att bara få på mig kläderna och gå uppför en trappa. Jag hade passerat gränsen där det inte fanns någon återvändo för länge sedan trodde jag, säger hon.

Gick ner 30 kilo

Det var då hon fick en remiss till Sahlgrenska universitetssjukhuset och erbjudandet om operation kom. Några månader senare hade Lisa Stenberg gått ner 30 kilo.

– Det här var min räddning, säger hon med eftertryck och berättar om hennes dåliga värden som gjorde att hon tvekade om hon ens skulle få uppleva sin egen student.

Påverkat hälsan positivt

Att operera magsäcken på unga överviktiga personer är en omdiskuterad metod. Nu visar ny forskning att det är effektivt. Studien från Sahlgrenska akademin som publicerats i den medicinska tidskriften Lancet har följt 81 ungdomar i fem år efter att de gjort en så kallad gastric bypass.

De har varit mellan 13-18 år och det har gått bättre för de som opererats än för de överviktiga i kontrollgruppen som inte fått operationen.

– Det vi ser är att det gått bra och har påverkat hälsan till det bättre på många olika plan, både vad gäller blodtryck, blodfetter och diabetes. Vissa har fått komplikationer, men sett till helheten är det här en metod som är så pass bra att den nu bör införas i den vanliga sjukvården Fördelarna väger klart över, säger Torsten Olbers som är kirurg och överläkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset och huvudförfattare bakom studien.

Tydlig slutsats i studien

Efter fem år hade de som fått en operation tappat nästan en tredjedel i vikt i genomsnitt. De överviktiga i samma ålder som hade fått traditionell behandling med råd om diet och motion hade istället gått upp i vikt.

Studien slår också fast nackdelarna med fetmakirurgi, att mer kirurgi  ofta krävs på grund av komplikationer som tarmvred och gallsten, men också att risken för näringsbrist och benskörhet ökar. Men studiens slutsats är tydlig.

– För de som lider av allvarlig fetma visar den här studien att det finns hjälp att få redan som ung. Jag har träffat många ungdomar som har provat allt utan resultat och med kirurgi kan vi nu ge dessa hopp, säger Torsten Olbers.

Gravid med sitt första barn

Lisa Stenberg har fortsatt sin viktnedgång och väger nu 82 kilo. Hon mår mycket bättre idag och är gravid med sitt första barn.

 – Det enda som sjukvården skulle ha varit bättre på borde varit att fånga upp det psykiska måendet efter operationen. Jag var en trasig människa som hade mobbats mycket för min vikt under hela skoltiden och där hade jag behövt mer stöd, säger hon.

Torsten Olbers säger sig vara väl medveten om den kritiken och anser att det är en viktig aspekt att ta med sig.

– Där måste vi inom sjukvården vara självkritiska. Ungdomarna har blivit fysiskt lättare, men inte alltid psykiskt. Min reflektion och erfarenhet är att det här är ungdomar med stor psykosocial ohälsa och det kräver insatser på flera plan. Men vi kan hjälpa till även där, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.