Volvo och Autoliv bildar nytt bolag.

Självkörande bilar kan ge hundratals nya jobb

Uppdaterad
Publicerad

Autoliv och Volvo Cars bildar ett nytt gemensamt bolag för satsning på självkörande bilar. På sikt kan det ge hundratals nya jobb till Göteborg.

– Inledningsvis kommer vi ha ungefär 200 anställda men inom ett par år siktar vi på att vara 600 anställda, säger Thomas Jönsson, kommunikationschef på Autoliv.

På tisdagen blev det helt klart att bilsäkerhetsföretaget Autoliv och biltillverkaren Volvo Cars bildar ett nytt gemensamt bolag för utveckling av mjukvarusystem för självkörande bilar. Det slutliga avtalet har skrivits på och ambitionen är att det nya bolaget, som har fått namnet Zenuity, ska bli en ny global aktör på marknaden för just mjukvarusystem för självkörande bilar. Autoliv går in med drygt 1,1 miljarder kronor. Även Volvo Cars går in med tillgångar.

Volvo cars

Första produkten klar 2019

Enligt Thomas Jönsson kommer bolaget ha ett stort behov av ingenjörer med mjukvaruinriktning.

– Bolaget är tänkt att dra igång nu under första halvåret och den första produkten ska komma under 2019, säger Thomas Jönsson.

De första produkterna som ska tas fram för försäljning handlar om förarassistanssystem.

– Då pratar vi om en produkt som har en hög grad av autmatisering. För en mer självkörande produkt har vi satt tiden till 2021.

Zenuity kommer att ha sitt huvudkontor i Göteborg med verksamhet även i München i Tyskland och Detroit i USA.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Volvo cars

Mer i ämnet