Det nya akvariet blir betydligt större än det här. Foto: SVT

Sjöfartsmuseet stängt – i tre år

Publicerad

Tänkte du gå till Sjöfartmuseet i Göteborg i helgen? Då får du tänka om. Museet har stängt för en omfattande ombyggnad och öppnar först om tre år igen.

Det var den 17 september som Sjöfartsmuseet i Göteborg stängde och ett stort förvandlingsarbete började. Först om tre år kommer man öppna igen.

– Vi har ett hus från 1933 och det märks och vi kommer anpassa det till modern museiverksamhet, säger museichef Carina Sjöholm.

Nytt stort akvarium

Den tydligaste skillnaden är att man kommer flytta entrén från husets kortsida till framsidan – mot parken och Karl Johansgatan. Nya ljusinsläpp, där stängda valv får glas och ett kafé mot parken skall göra allt mer inbjudande.

– Och vi kommer att bygga ett nytt akvarium under parken mellan museet och Karl Johansgatan, säger museichef Carina Sjöholm.

De nya underjordiska akvariet kommer vara 1 100 kvadratmeter stort och ha tio gånger så stor vattenvolym som nuvarande. Det största akvariet kommer rymma 400 000 liter.

– Det skall bli lättare för personalen och bättre för djuren, säger Carina Sjöholm.

Färre fartygsmodeller

Man skall även göra en ny basutställning. Den som nu kan ses på våning två med de stora fartygsmodellerna kommer att plockas ned.

– Fartygsmodeller kommer man kunna se även i framtiden, men vi jobbar just nu med att ta fram en förstudie kring en ny basutställning, säger Carina Sjöholm.

Hoppas på barnens återkomst

Sjöfartsmuseet lockar många föräldrar och barn. De får nu söka sig till andra museér i stan.

– Vi hoppas ju att barnen fastän de är tre år äldre kommer tillbaks till oss när vi öppnar igen. De kommer känna igen sig och kommer kunna upptäcka mycket mer än vad vi har idag, säger museichef Carina Sjöholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.