Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Christin Appelqvist , forskare Göteborgs Universitet undersöker det som kan bli framtidens mat från havet. Foto: SVT

Signalsjögurkan – snart i var mans mun?

Uppdaterad
Publicerad

Än så länge kanske du inte är så sugen på signalsjögurka, valthornssnäcka eller tarmsjöpung? Men i framtiden kanske den maten är lika vanlig på matbordet som sill och potatis.

Projektet Scary Seafoods nya rapport visar på möjligheter att nyttja marina djur och alger från havet som av tradition eller andra skäl inte äts idag.

Utfiskning och ett hav som mår allt sämre med plastföroreningar kan innebära att vi framtiden måste tänka nytt.

– Vi har sammanställt marinbiologisk kunskap om 33 arter med Scary Seafood-potential med rekommendationer om arterna kan fiskas, skördas eller odlas på ett ekologiskt hållbart sätt, säger Christin Appelqvist, projektledare för Scary Seafood.

Stort intresse från företag och universitet

Över 100 intresserade personer har samlats på Kristinebergs marina forskningsstation i Fiskebäckskil för att lära sig mer och vilka möjligheter som finns med den nya maten. Att maten kallas för ”scary” är ett PR-knep som har gått hem.

Det läskiga lockar, så gör även nya smaker. Scary Seafood har fått mycket mediauppmärksamhet.

– Fler företag inom ekoturism och restaurang kan erbjuda nya smak- och naturupplevelser vilket ger anledning att resa till Västsverige. I förlängningen kan Scary Seafood bidra till en mer hållbar livsmedelskonsumtion och ett förändrat förhållningssätt till marin mat.

Vad har du själv för favorit?

– Jag är ju förtjust i skaldjur, att fånga egna tångräkor och koka direkt på stormkök på stranden, det är både smakupplevelse och livskvalite!, säger Christin Appelqvist, verksam på Lovéncentret Tjärnö.

Scary Seafood

Visa

Projektet finansieras bland annat av Leader Bohuskust och gränsbygd och Västra Götalandsregionen. Maritima klustret i Västsverige är en av parterna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer