Sjömanskyrkan i Göteborg Foto: SVT

Sjömanskyrkan i Göteborg i ekonomisk kris – kan tvingas flytta efter 65 år

Publicerad

Sjömanskyrkan i Göteborg med anor från 1800-talet har sedan 1954 haft sin verksamhet vid Stigbergstorget. Nu kan verksamheten tvingas flytta.

– Det är kris. Vi riskerar att bli tvungna att sälja fastigheten för att kunna gå vidare, säger Hans-Evert Renérius, som är sjömanspräst i Göteborg.

Sjömanskyrkan har under mer än ett halvt sekel varit en fast punkt för sjömän som besöker Göteborgs hamn. Här har man kunnat träffa kollegor, spela biljard, fika och delta i gudstjänst. Verksamheten har hjälpt sjömännen att hålla kontakten med omvärlden genom att dela ut tidningar, brev och julklappar.

Mötesplats för pensionerade sjömän

I dag går verksamheten till stor del ut på att åka ut till hamnen och besöka sjömännen där. Huset är också tillhåll för flera föreningar och fungerar fortfarande som mötesplats för många pensionerade sjömän och sjömansänkor.

Sjömanskyrkan är inte del av Svenska kyrkan utan drivs av en stiftelse. Göteborgs kyrkliga samfällighet har dock finansierat verksamheten med runt en miljon kronor om året. Men när samfälligheten år 2018 delades upp i nio självständiga församlingar upphörde stödet.

– Vi känner oss utlämnade av Svenska kyrkan. Nu har vi tre månader på oss att lösa detta. Skulle vi ta lån kanske vi klarar oss till nyår, säger Hans-Evert Renérius.

Upp till församlingarna

Enligt Per Starke, stiftsdirektor för Göteborgs stift, finns det många verksamheter som har drabbats av liknande problem i samband med omorganisationen – så som Stadsmissionen, Bräcke diakoni och Kyrkans jourtjänst.

– Där har församlingarna landat i olika beslut. Vissa har fortsatt att stödja vissa verksamheter, andra stödjer nya. Det är upp till varje grupp av förtroendevalda i församlingarna. Vi som stift kan inte ha så mycket synpunkter på det, säger han.

Men hur ser ni som stift på att en institution som Sjömanskyrkan, som legat vid Stigbergstorget sedan 50-talet, riskerar att tvingas flytta?

– Man kan ju inte ge bidrag bara för att något är en gammal institution utan man får ge bidrag för att någon gör en viktig insats i dag. Och det gör Sjömanskyrkan men åldersskälet är ett dåligt skäl.

– Sedan är det ju så att sjöfarten har förändrats väldigt mycket med båtar som ligger inne betydligt kortare tid och det är inte lika många sjömän från Sverige och Skandinavien som kommer hit. Det finns ju många andra yrkeskategorier som är borta hemifrån så som långtradarchaufförer och flygpersonal, säger Per Starke.

Stiftet måste spara

Även Göteborgs stift har tidigare bidragit till Sjömanskyrkans verksamhet med knappt 300 000 kronor om året men detta bidrag har dragits in på grund av sparkrav inom Svenska kyrkan.

Sjömanskyrkan vädjar nu till Göteborgs församlingar om att stödet ska återupptas. Man har även sträckt ut en hand mot olika rederier och sjömanskyrkor i andra delar av landet som haft liknande bekymmer.

– Jag tror det skulle bli en stor sorg här i Majorna om vi tvingades flytta, säger Hans-Evert Renérius.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.