Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starta klippet för att följa med Lars Bertrandsson Littke, frivillig sjöräddare, ut i skärgården. Foto: Julia Kero/ SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Sjöräddningens larm: Behövs bättre sjökort – många kör på grund

Uppdaterad
Publicerad

Omkring en fjärdedel av svenska vatten är mätt med ålderdomlig teknik. Nu larmar Sjöräddningen på Rörö, i Öckerö kommun, om stora olycksrisker och de vill se ett nytt sjökort för Göteborgs skärgård för att hjälpa fritidsseglare att navigera.

– Det är många som kör på grund, säger Lars Bertrandsson Littke, frivillig sjöräddare.

Starta klippet för att följa med Sjöräddningen till olycksdrabbade Råbåden utanför Björlanda Kile – under vattenytan lurar flera grund.

Under 2020 och 2021 har Sjöräddningssällskapet Rörö åkt ut på över 90 olyckor där fritidsbåtar gått på grund. Därför vill de så snabbt det går se ett nytt sjökort på kuststräckan mellan Älgöfjorden till Fotö, inklusive Kornhall i Nodre älv.

– Det är klart att bättre sjömärkning och bättre sjökort gjort sjöfarten och fritidsverksamheten ännu säkrare, säger Lars Bertrandsson Littke, som arbetar som frivillig för Sjöräddningssällskapet RS Rörö.

Mätningar från 1800-talet

Siffran har rapporterats till Transportstyrelsen som är med på noterna.

– Vi kan inte blunda för det och vi skickade en rekommendation till Sjöfartsverket om att göra nya mätningar och ett nytt sjökort i större skala för att hjälpa fritidstrafiken, säger Mats Hörström, handläggare på Sjö- och luftfartsavdelningen.

Hur ser det ut idag?

– En del mätdata bygger på handlodade mätningar från 1800-talet, det blir naturligtvis inte bra.

Kan man även märka ut olycksdrabbade grund med en boj?

– Det är en kostnadsfråga, allt ska underhållas. Det kommer bli tydligare med ett bättre sjökort. Men vi vill även att det ska bli enklare för privatpersoner att sätta upp bojer och dylikt. Det finns regelverk som förhindrar det idag.

Nytt projekt på gång

Omkring en fjärdedel av svenska vatten är mätt med ålderdomlig teknik, och det är kustnära områden som det berör mest, enligt Sjöfartsverket.

Därför kan det dröja flera år innan ett nytt sjökort för Göteborgs skärgård kan vara klart.

– Det är ett stort projekt som vi skissar på och sökt pengar för, för att mäta grunda vatten runt hela Sveriges kust. Men man kan fortfarande rapportera in avvikelser som vi kan uppdatera sjökorten med, säger Annika Kindeberg, affärsområdeschef för sjögeografi.

  • Råbåden utanför båthamnen Björlanda Kile
  • Syd om inloppet till Fiskebäcks hamn.
  • Dyra Tia vid Rivö huvud.

Källa: Transportstyrelsen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer