Enligt länsjurist Camilla Wagnerwik har många hotell brutit mot reglerna för övervakning av okunskap. Foto: Jonathan Näckstrand/TT

Sju hotell i Västra Götaland övervakade gäster olagligt

Publicerad

Kameror som saknar tillstånd, eller övervakar områden som är större än tillåtet. När länsstyrelsen granskade hotell runtom i landet upptäckte man stora brister.

41 procent av de totalt 123 granskade hotellen fick anmärkningar för otillåten kameraövervakning. I Västra Götaland fick sju av tio hotell anmärkningar. Länsjurist Camilla Wagnervik har sammanställt granskningen.

- Det här innebär att integritetsintrånget blir större än tillåtet. Gäster blir övervakade där de inte ska övervakas, säger hon.

När ett hotell får tillstånd att sätta upp övervakningskameror vägs integritetsintresse mot övervakningsintresse. Ett skäl att vilja övervaka en plats är att brott tidigare begåtts där. På platser där gästerna sitter under längre tid, som till exempel i en restaurang, väger integritetsintresset tyngre än vid exempelvis hotellets huvudentré. I tillståndet att övervaka framgår hur många kameror hotellet får ha, vilka områden som får filmas och under vilka tider.

– Bristerna handlar framför allt om att hotellen har fler kameror än de har tillstånd för, eller att de filmar ett större område, säger Camilla Wagnervik.

Riskerar vite

De hotell som inte följt reglerna är skyldiga att åtgärda bristerna, antingen genom att skicka in en ny ansökan, eller att ändra sin övervakning så att den följer tillståndet. Skulle den olagliga övervakningen fortsätta kan hotellen i slutänden tvingas betala vite.

– Vår uppfattning är att det främst handlar om okunskap, att man inte riktigt vet vad som gäller, säger Camilla Wagnerwik.

Hon råder den som är orolig för att bli övervakad på ett otillåtet sätt att fråga på hotellet hur tillståndet ser ut. Det går även att vända sig till länsstyrelsen för att ta reda på detta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.