Sju personer ombord på segelbåten undsattes med helikopter efter att ha gått på grund bara ett par meter från land i Björlanda Kile Foto: Sjöräddningssällskapet

Sju räddades från segelbåt i Björlanda Kile – bedöms vara berusade

Uppdaterad
Publicerad

Kustbevakningen utreder misstänkt sjöfylleri efter att en segelbåt gått på grund bara ett par meter från land i Björlanda Kile. Sju personer räddades, bland dem en rörelsehindrad som fick undsättas med helikopter.

– Det som framkommit på platsen är att samtliga ombord bedömdes som onyktra. Det är ju helg, och då händer det lite titt som tätt, säger Pontus Ekström, vakthavande befäl på Kustbevakningen.

Larmet kom tidigt på söndagsmorgonen att en segelbåt befann sig i sjönöd vid Björnlanda Kile utanför Göteborg.

– Det har ju blåst mycket nu på morgonen så det gick in ganska bra med vågor. De låg väldigt nära land, det var inte mer än två-tre meter från vattenbrynet, säger Magnus Bengtsson på Sjöräddningssällskapet.

Hade rullator

Enligt Sjöräddningssällskapet rörde det sig om en segelbåt som fått maskinhaveri och gått upp på grund. Eftersom en av personerna i båten var rörelsehindrad kallades en helikopter in från Sjöfartsverket.

– Han hade rullator och båten hade så kraftig lutning att han inte kunde ta sig ur båten, säger Magnus Bengtsson.

Misstänkt sjöfylleri

Enligt Kustbevakningen fick en person föras till sjukhus, men med endast lindrigare skador. Nu inleds en brottsutredning om misstänkt sjöfylleri och vårdslöshet i sjötrafik.

– Vi riktar vi in oss på den som är befälhavare. Det är ju inte förbjudet att vara berusad till sjöss om du inte är ansvarar för framförandet av fartyget, säger Pontus Ekström, vakthavande befäl på Kustbevakningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.