Några av de nominerade underverken! Foto: Västarvet

Nu ska Västsveriges sju underverk utses – är det rätt val?

Uppdaterad
Publicerad

Läckö slott, Håverudsakvedukten eller megalitgravarna i Falköping? Västra Götalandsregionens avdelning Västarvet har dragit igång en omröstning om vilka som är Västsveriges sju underverk. Urvalet görs just nu och har potential att bli ett diskussionsämne. Regeln är nämligen bara EN underverkskandidat per kommun.

Kampanjen startade i oktober förra året och arbetet pågår just nu med att fylla på med kulturmiljöer och byggnader med underverkspotential.

Så småningom ska det finnas en kandidat från var och en av regionens kommuner. Det innebär 49 potentiella Västsvenska underverk.

Redan en het fråga

Det är organisationen Västarvet, en del av Västra Götalandsregionen, som håller i urvalet och så småningom själva omröstningen. Ett tjugotal kommuner har betats av, och valen har redan orsakat viss kontrovers.

Västarvets Anna Härdig är en av dem som håller i urvalsprocessen.

– Vissa kandidater har uppmärksammats för att de varit bra val, men i en del kommuner så är konkurrensen uppenbart hårdare – det finns flera kandidater som vi kallar bubblare. Och ju mindre kommun desto större engagemang.

Kan du nämna någon sådan kommun?

– Från Essunga har det kommit extremt många förslag. Vi valde att lyfta kvarteret Amiralen som en gång var kommunens hjärta. Motförslagen som vi har fått in är bland annat biografen Stjärnan, Elins bageri i Nossebro, andra bagerier i Nossebro, huset på storgatan 26 i Nossebro, Krokstorps lanthandel, ångbåten i Nossan och de som gav ångbåten sitt namn.

Underverken presenteras till hösten

Skara är ett annat exempel på en kommun där frågan engagerar. Anna Härdig och hennes kollegor har valt ut Domkyrkan som underverkskandidat.

Motförslag är bland annat ett veterinärmuseum där förslaggivaren särskilt framhåller att det ligger ovanpå ett halvt utgrävt kloster.

När listan på underverkskandidater är komplett så arrangerar Västarvet en omröstning. Vinnarna presenteras i september 2019. Då har Västra Götaland officiellt sju stycken underverk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.