Så upplever sjukhusläkarna situationen, Shokoufeh Manouchehrpour berättar. Foto: SVT

Sjukhusläkarna varnar: ”Patientsäkerheten sätts på spel”

Publicerad

Fackförbundet Sjukhusläkarna är oroade. I en skrivelse till ledningen på Sahlgrenska universitetssjukhuset skriver de att den stora personalbristen leder till att patientsäkerheten sätts på spel samt att arbetsmiljön inte längre når lagkraven.
– Vi tvingas att skriva ut patienter som inte är färdigutredda, säger Shokoufeh Manouchehrpour, ordförande för Sjukhusläkarna på Sahlgrenska.

Det var i onsdagskväll som Sjukhusläkarna höll stormöte. Under mötet diskuterades problem som för få vårdplatser, personalbrist och dålig arbetsmiljö. Problem som fackförbundet genast vill ska åtgärdas.

Shokoufeh Manoucherpour menar att det är överbeläggningarna som är en stor orsak till problemen.

– Eftersom vi är överbelagda i princip hela tiden så måste vi utlokalisera patienter till andra avdelningar där det inte finns personal som har kompetens att bemöta patientens behov, säger hon.

På vilket sätt påverkar detta patientsäkerheten?

– Vi blir tvungna att skriva ut patienter för tidigt, ibland innan de är helt färdigutredda eftersom vi inte har plats, och vi har sett flera fall där patienter tvingas återvända till sjukhuset för samma åkomma bara några dagar efter utskrivning, säger Shokoufeh Manouchehrpour.

”Jag förstår att de är frustrerade”

Ann-Marie Wennberg, som är sjukhusdirektör på Sahlgrenska säger att att hon lyssnar på den kritiken som framförs och har träffat flera utav de läkare som har tagit initiativ till uppropet.

– Jag förstår att de är frustrerade, det är jag med, vi vill se förbättringar. Samtidigt är vi många som är stolta över att jobba på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, säger hon

Men hur ska ni kunna försäkra patienterna att de får en säker vård?

– När det är en hög belastning så ökar riskerna i vården, så när vi får signaler att saker inte fungerar bra tar jag det på största allvar. Det kommer att öppnas fler vårdplatser framöver, planen är ett 50-tal platser sammanlagt under nästa år, och det blir bättre både för patienter och för arbetsmiljön, säger Anne-Marie Wennberg.

– Försäkra att patientsäkerheten inte riskeras.

– Presentera effektiva lösningar för att öka bemanningen.

– Bevara kompetens genom meningsfulla satsningar på att återrekrytera nyckelpersoner.

– Visa en tidsplan för när alla kliniker ska ha 85 procentig medelbeläggning och utlokalisering av patienter förbjuds.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sahlgrenska Universitetssjukhuset

Mer i ämnet