Foto: SVT

Sjukskrivningar ökar

Uppdaterad
Publicerad

I Västra Götaland har antalet sjukskrivningar och sjukfrånvaro ökat kraftigt. Framförallt i Sjuhäradsområdet

Eva-Karin Andersson är sjuksköterska och arbetade inom psykiatrin i Borås ända tills hon en dag för några år sedan gick in i väggen.

– Det var som att kroppen bara lade av. Jag minns hur jag stod inne på avdelningen och helt plötsligt ville kroppen inte vara med längre.

Sedan dess har Eva-Karin varit sjukskriven från och till och hon minns hur det kändes på jobbet tiden innan hennes sjukskrivning.

– Det var hård beläggning på avdelningen och jobbigt klimat så att säga. Det blir att man tar på sig för mycket och sedan blev det att jag ite orkade med längre.

Psykisk stress

Främst är det kvinnor med yrken inom vård och omsorg som blir sjukskrivna och som ofta kopplas ihop med psykisk stress enligt Försäkringskassan.

– Vi får höra uttryck som ”ohållbar arbetssituation”, ”så stressigt” och ”så mycket krav” från de som sjuksskrivs, säger Ann Larsson, områdeschef för Försäkringskassan i Sjuhärad.

Ökar mer i Sjuhärad än resten av landet

Om man kollar på kommunanställda har sjuktalen i Sjuhärad ökat med hela 149,9 procent på fem år. Det är mer än Västra Götaland och resten av landet. Kommunen där sjukskrivningarna ökar mest i Sjuhärad är Tranemo med sina 210 procent.

På Försäkringskassan tror man sjuktalen kommer att fortsätta stiga fram tills 2019.

– Den kommer att fortsätta att stiga fram tilll 2019 och det är ju jättealarmerande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer