Tingsrättens dom ändrades Foto: SVT

Rekordskadestånd utdömt

Uppdaterad
Publicerad

Hovrätten för västra Sverige dömde idag ut ett rekord stort skadestånd mot revisorbyrån Öhrlings PWC som ansvarade för Prosolvias bokföring.

Hovrätten ändrar alltså tingsrättens dom. Förutom skadeståndet på 890 miljoner ska revisorerna betala 112 miljoner i rättegångskostnader.

IT-företaget Prosolvia gjorde datorsimuleringar av verkliga miljöer och var under mitten av 90-talet ett framgångsrikt företag med hundratals anställda. Efter att Dagens industri skrivit flera kritiska artiklar om oegentligheter som uppblåst resultat och luftfakturor rasade aktien och bolaget gick i konkurs. Flera ledande personer i Prosolvia åtalades för grovt svindleri och grovt bokföringsbrott men friades helt i tingsrätten.

Friades i tingsrätten

Konkursboet valde då att stämma den tidigare revisorn och revisionsföretaget Öhrlings PWC på svindlande 1,4 miljarder kronor.

Dock friades även revisorn och revisionsföretaget i tingsrätten, domen överklagades och idag kom alltså hovrättens dom.

I Göteborgs tingsrätts dom 2010 konstaterades att revisorernas oaktsamhet varit en av anledningarna till konkursen. Men inte den enda, och därför friades revisorerna.

Hovrätten fann ett samband

Även hovrätten anser att redovisningen i Prosolvia 1997 stred mot god redovisningssed samt att revisionen av redovisningen och förvaltningen var vårdslös.

Men man finner också ett tillräckligt samband mellan den vårdslösa revisionen och den skada som Prosolvia drabbades av.

Det är anledningen till att revisionsbolaget och den huvudansvarige revisorn ska betala skadeståndet, enligt hovrätten.

Borde ha invänt

Det var i tidningen Dagens Industri som Prosolvias bokslut 1997 ifrågasattes, varefter börskursen sjönk som en sten.

Hovrätten anser att revisorerna borde ha invänt mot de felaktigheter och oklarheter som redovisades i medierapporteringen.

Den kritiska medierapporteringen hade uteblivit om revisorerna hade utfört sitt uppdrag på ett aktsamt sätt, skriver hovrätten. Rapporteringen ledde till en förtroendeförlust hos kunder, samarbetspartners och på aktiemarknaden.

Hovrätten skissar på ett hypotetiskt förlopp, med icke vårdslösa revisorer, då det är ”övervägande sannolikt att kunder/samarbetspartners hade agerat annorlunda, att en nyemission kunnat genomföras, att rörelsefinansiering kunnat ordnas samt att Prosolvia inte drabbats av betalningsoförmåga utan överlevt och fortsatt att växa.”

Fordringsägarna glada

Tingsrättens dom i det omfattande målet föll i oktober 2010. Då hade över 100 rättegångsdagar tagits i anspråk.

Hovrättens förhandling började i mars i fjol och här har det krävts ett 60 tal dagar.

Det finns ett 100-tal fordringsägare efter konkursen som länge har hoppats att få tillbaka sina pengar och som nu jublar efter hovrättens dom.

Skadeståndssumman på 890 miljoner är den överlägset största som någonsin drabbat ett företag i branschen i Sverige.

Fakta: Prosolvia

  • IT-företaget Prosolvia börsintroducerades i juli 1997 och blev en börsraket. Företaget utvecklade program för att i tredimensionella låtsasvärldar simulera olika aktiviteter.
  • I december 1998 försattes företaget i konkurs sedan bokslutet ifrågasatts och kursen sjunkit som en sten.
  • Fem åtalades för grovt svindleri och grovt bokföringsbrott, men alla friades 2005.
  • Prosolvias konkursbo stämde revisionsbolaget Öhrlings PWC på 1,4 miljarder kronor, men revisorerna friades i Göteborgs tingsrätt i oktober 2010.
  • På torsdagen kom utslaget i hovrätten för västra Sverige som dömde PWC att betala 890 miljoner i skadestånd samt konkursboets rättegångskostnader om 112 miljoner.
  • Totalt har över 160 rättegångsdagar tagits i anspråk. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.