Trafikskadat vilt får löpa

Uppdaterad
Publicerad

Vilda djur som skadas i samband med trafikolyckor tas inte om hand längre. Det hävdar jägare i Sjuhärad har blivit följden av den halvårslånga så kallade eftersöksstrejken. Polisen däremot anser inte att problemet är så stort.

Varje år anmäls mellan 6 000-7 000 viltolyckor till polisen i Västra Götaland. Enligt lag är man som förare till ett fordon skyldig att larma och märka ut viltolycksplatsen. Djuret kan ha fått allvarliga inre skador som kan leda till ett utdraget lidande, därför har polisen till uppgift att ringa en kontaktman som i sin tur ringer en jägare som ger sig ut på att eftersöka det skadade djuret.

Men det är ett jobb som inte utförs i samma utsträckning som tidigare och det anses vara en effekt av den strejk många jägare inledde i början på året.

– I södra Sjuhärad har det hittills i år varit 249 viltolyckor och bara 8 har lett till åtgärder, säger jägaren Kjell Lennartsson.

Han anser att polisen ignorerar problemet och orsakar viltet mycket lidande. Samtidigt är situationen skapad av jägarna själva, de vägrar ge sig ut och söka trafikskadade djur som en protest mot planerna på att återinföra varg. De vill väcka debatt i frågan och ha polisens erkännande om att de behövs som yrkesgrupp.

– Det är säkert så att det är något eftersök som borde ha blivit gjort, men det finns andra lösningar. Det finns markägare och väghållare som kan ta hand om djuren. Dessutom är inte alla jägare uttagna i strejk, betonar Anders Blomgren vid polisen i Västra Götaland.

– Det är inte så att det ligger skadade djur i drivor och lider i skogen eller vid vägkanten, det mesta fungerar utan problem, säger Blomgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.