Varje vecka har Alice Östlund varit med i P4 Väst och rapporterat om sin verklighet och givit sin syn på det som händer i världen. Bilden är tagen strax innan hon fyllde 104 år. Foto: TT

Skandinaviens äldsta person har dött

Uppdaterad
Publicerad

Alice Östlund från Trollhättan har avlidit. Sveriges och Skandinaviens äldsta person somnade stilla in under natten till onsdagen och blev 111 år gammal.

Alice Östlund föddes i Hälsingland den 8 december 1906, samma månad som världens första radiosändning ägde rum. Alice uppväxt var omväxlande. Hennes far arbetade som snickare med Inlandsbanan och familjen flyttade dit jobbet tog dem.

Som 20-åring blev det västkusten för Alice. Först Vargön i Vänersborgs kommun, och 1981 flyttade hon till Trollhättan.

Radiokorrespondent

Alice Östlund kallades för världens äldsta radiokorrespondent då hon sedan 2007 med jämna mellanrum medverkade i Sveriges Radio P4 Väst.

– Det har varit helt fantastiskt att ta del av Alice Östlunds funderingar och klokskap under de här åren. Och hon bevisar också att det aldrig är för sent, hon debuterade som radiopratare när hon precis skulle fylla 101, säger Peter Sundblad, kanalchef på P4 Väst och som också var den förste som i radio pratade med Alice i samband med att hon ringde in på en tävling i underhållningsprogrammet Framåt Fredag.

Tips för den som vill leva länge

När Alice Östlund en gång fick frågan vad hennes råd till att leva ett långt liv skulle vara, blev svaret tydligt:

– Man ska äta god och ordentlig mat på bestämda tider, och så ska man jobba hårt... och fortsätta vara på gott humör, så går det bra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.