Skanstorget idag tv, Skanstorget med nya bostäder th. Foto: Skanstorgets strategigrupp

De vill stoppa bostadsbygge på Skanstorget

Uppdaterad
Publicerad

Ett par hundra nya bostäder planeras vid Skanstorget. Samtidigt hålls möten för att stoppa bygget.
– Torget ska vara en öppen mötesplats, säger Ingemar Mattsson.

Fastighetskontoret i Göteborg har planer på att bygga bostäder vid Skanstorget. Tidigare i år utlyste de en markanvisningstävling och förslag från byggföretag lämnades in i augusti.

Men det finns dem som inte vill att byggplanerna går i lås. De vill att Skanstorget ska vara öppen mötesplats.

Ingemar Mattsson har bildat Skanstorgets strategigrupp för att behålla torget som en allmän plats.

– Skanstorget är ett av de äldsta torgen i Göteborg. Om man ska godkänna att bebygga här, då kan man lika gärna bygga på Götaplatsen, Gustaf Adolfs torg eller i Slottsskogen också. Det här är början på en vandalisering av staden. Ju mer den växer, desto mer kommer vi att behöva de här öppna områdena, säger han.

Han berättar att det är en demokratisk rättighet att ha en allmän plats som tillhör alla i centrum, och att även om det finns behov av nya bostader, så är det inte rätt att placera dessa vid Skanstorget.

Tre förslag på hur Skanstorget ska se ut. Foto: Göteborgs stad

”Ska vara en allmän plats”

Tillsammans med 15-tal personer som bor i området, vill han stoppa planerna på att bebygga Skanstorget. Torget ska förbli allmän plats.

– Skanstorget betyder någonting för alla som bor i den stadsdelen. Det är en öppen plats för de som bor i det området, säger Ingemar Mattsson.

I ett informationsblad skriver initiativtagarna att planerna på att bebygga Skanstorget innebär ”Skanstorgets död!”. De vill rädda Skanstorget från bebyggelse och har i dag över 200 namnunderskrifter, vilket innebär att kommunen tvingas ta ställning till deras skrivelse.

Ingemar Mattsson och hans vänner har tagit fram en egen illustration på hur torget kan se ut i framtiden.

För att illustrera de möjligheter som finns på Skanstorget har de skapat en illustration över torget.

– Torget innehåller ett bilfritt torg med ett parkeringsgarage under marken, plats för olika åldrars aktiviteter, plats för torghandel, en ny saluhall med historik bakgrund, stor lekplats på en terrass vid Skansberget, säger han.

På söndag håller gruppen ett opinionsmöte för att prata om planerna. Men trots protesterna, så ser inte kommunen ut att ändra på planerna.

– Vi har fått ett politiskt uppdrag att genomföra och det finns en politisk enighet att man vill att det här torget ska utvecklas. Det har varit ett stort intresse för den här markanvisningstävlingen och det kommer bli en väldigt spännande process att följa, säger Joel Blomgren, utvecklingsledare på Fastighetskontoret i Göteborg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.