Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En skaraborgare åtalas för flera grova vapenbrott och för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. Enligt åklagare Henrik Olin ska mannen planerat att spränga en bomb i tättbebyggt område. Foto: Thomas Carlgren/Åklagarmyndigheten/Bild ur polisens förundersökningVisa alla (2)
Visa alla (2)

Skaraborgare åtalas för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse

Uppdaterad
Publicerad

Den man i 25-årsåldern som greps efter ett tillslag av Säpo i höstas åtalas under fredagen. Mannen ska ha haft ämnen och föremål som kan användas till bombtillverkning.
– Hela hans bostad har varit en enda kem- och vapenverkstad, säger åklagare Henrik Olin.

Mannen åtalas vid Skaraborgs tingsrätt för grov förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse och grovt vapenbrott, brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor och brott mot lagen om sprängämnesprekursorer.

Mannen ska ha kopplingar till våldsbejakande högerextremism och har suttit häktad sedan början av november förra året.

Intresserad av skolskjutningar

Enligt åklagare Henrik Olin går det inte att bevisa ett specifikt mål för ett eventuellt attentat, men att det finns flera olika potentiella målval. Mannen ska även ha påbörjat ett manifest.

– Det har gjorts ganska omfattande inhämtning gällande hans internetanvändning. Han har bland annat visat ett stort intresse för skolskjutningar, säger han.

Tillverkade vapendelar i 3D-printer

Det var i samband med en husrannsakan mot mannens bostad som det påträffades flera ämnen som används för att tillverka sprängmedel. Mannen ska också ha tillverkat funktionsdugliga vapen i en 3D-printer.

– Det är tydligt att han har haft en hög kompetens gällande det här, säger Henrik Olin. 

Enligt åklagaren har den misstänkte erkänt delar av anklagelserna om vapenbrott. När det gäller andra delar är det oklart hur han ställer sig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer