Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hunden Alexander Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Skarahunden Alexander ska leta ogräs åt växtodlare

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska hundar hjälpa växtodlare att spåra upp ogräs och växtskadegörare som kan förstöra hela skördar. SVT Nyheter Väst följde med hunden Alexander på träning på naturbruksskolan Uddetorp i Skara.

– Hundar kan hitta ogräs och växtskadegörare på platser där vi människor inte kan hitta dem, säger Elin Karlsson som är yrkeslärare med inriktning på hund.

Bakom projektet står Västra Götalandsregionens naturbruksförvaltning, Hushållningssällskapet och SLU. Dessutom finns några växtodlare med. Tanken är att det ska löna sig att anlita ogräsletande hundar.

– Växtskadegörare kostar enorma summor och kan förstöra hela skördar, konstaterar projektledaren Jörgen Holmén.

Växtodlare kämpar mot ogräs som flyghavre och växtskadegörare som svampar, insekter och bakterier. En tränad hund kan hitta rester av detta på maskiner och även hitta det i fält. På så sätt kan stora summor sparas in, menar de som arbetar med projektet som ska pågå i två år.

Se hunden Alexander i aktion i klippet ovan!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer