Orangeriet i Borås får kritik av revisorer Foto: SVT

Skarp kritik mot Orangeriet i Borås

Uppdaterad
Publicerad

Verksamheten i mångmiljonbygget Orangeriet i Borås blev inte som det var tänkt. I en ny rapport riktas allvarlig kritik från kommunens egna revisorer.

– Det har inte fungerat, säger revisionschef Ola Sabel.

Glashuset Orangeriet ligger i stadsparken mitt i centrala Borås. Ett kommunalt hus som invigdes förra året och som kostat över 30 miljoner kronor att bygga. Orangeriet innehåller idag en mötesplats för hållbar utveckling, några kontorsplatser för Miljöförvaltningen och en restaurang.

Avsett som forum

Tanken med huset var att det skulle vara ett forum för att kommunicera frågor om hållbar livsstil, stadsutveckling, klimat, miljö och energi mellan Borås Stads verksamheter och boråsarna. Nu har kommunens egna revisorer granskat om verksamheten blev som politikerna i fullmäktige beslutat. Och kritiken är inte nådig.

– Det är allvarlig kritik. Om man inte följer fullmäktigebeslut så är det allvarligt, säger revisionschef Ola Sabel.

Läs också: Anlitade ”partydvärg”

I rapporten pekar revisorerna på flera brister. Bland annat att byggnaden brister i funktionalitet och att det är svårt att kombinera den kommunala verksamheten med den sortens restaurangverksamhet som finns där idag. Revisorerna menar också att både Miljö- och konsumentnämnden och Lokalförsörjningsnämnden inte sett till att besluten för Orangeriet förverkligas. Även kommunstyrelsen har inte skött sin uppsiktsplikt.

Brister i betalningar

Det har dessutom, enligt revisorerna, funnits betydande brister i rutinerna för hyresinbetalningar, påminnelseavgifter och förmedling till inkasso gentemot den krögare som driver restaurangen i huset. Revisorerna menar också att hanteringen avtalet för restaurangen medfört risker för ett otillbörligt gynnande av enskild näringsidkare.

Nu tycker revisorerna att kommunen måste pröva hur Orangeriet ska användas framöver.

– Vi tycker att man måste göra ett omtag, säger revisionschef Ola Sabel.

Finns potential

Miljöpartisten Tom Andersson sitter i kommunstyrelsen och är ansvarigt kommunalråd för Orangeriet. Han delar uppfattningen om problembeskrivningen.

– Det är olyckligt att det blivit som det blivit, säger han.

Tom Andersson påpekar dock att en del redan gjorts för att komma till rätta med problemen på Orangeriet.

– Vi tillsatte en medlare förra året. Och jobbar just nu för att komma till ett omtag. Det nämns inte i rapporten.

Det här är ett hus som kostat över 30 miljoner kronor. Med tanke på de problem som varit, var det en bra investering?

– Att verksamheten inte blivit som vi velat är något vi kan rätta till. Det finns en stor potential i huset. Om vi uppnår den är det en bra investering.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.