• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en lantbruksfastighet i Kungshult i Eslövs kommun. Alla i området uppmanas gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Skattesmäll för fler sjöbefäl

Publicerad

Ytterligare fem utlandsarbetande sjöbefäl upptaxeras. Sammanlagt skall de betala 10 miljoner kronor då Skatteverket anser att sjöbefälen varit skenanställda hos Kungälvsföretaget AMPM för att slippa skatt.

Skatteverket har haft en omfattande utredning kring ett 80-tal sjöbefäl. Befälen har under inkomståren 2010-2012 uppgett att de varit anställda hos Kungälvsföretaget AMPM och arbetat utanför EES-området och därför ansett att de skulle ha rätt till skattebefrielse.

Skatteverket har å sin sida hävdat att befälen varit anställda på företag utanför EES-området och att AMPM bara agerat betalningsförmedlare.

Många rättsliga prövningar pågår i denna skattehärva.

Skatteverkets beslut från februari 2015 rör fem av dessa sjöbefäl, bosatta i Växjö, Malmö, Borås, Helsingborg samt Göteborg.

Besluten gäller anställningar under åren 2009-13 hos japanska rederier, huvudsakligen på Bahamasflaggade fartyg. Sjöbefälen upptaxeras med sammanlagt 10 miljoner kronor.

Tidigare har minst 45 av de kring 80 sjöbefälen upptaxerats. Många av dem har överklagat till Förvaltningsdomstolen och även till nästa instans som är Kammarrätten. Men nästan ingen har fått bifall.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer