Behovet av fler konsulter inom socialtjänsten har uppstått genom ett kraftigt ökat inflöde av antalet ärenden som i sin tur beror på allt större målgrupper för socialtjänsten. Men personalbristen beror också på bland annat sjukskrivningar och större rörlighet på arbetsmarknaden. Trollhättan stad är en av kommunerna som följer trenden. på bara några år har kostnaderna för konsulter inom socialtjänsten gått från knappt 0,1 miljon kronor 2014 till uppemot två miljoner kronor hittills i år.
Nödvändigt ont
De ansvariga menar att konsulter är en sista utväg men samtidigt nödvändigt för att hinna med alla ärenden. Samtidigt jämförs nu stafettsocionomer inom socialtjänsten med hyrläkare inom vården.
– Jag delar den bilden men vi har varit illa tvungna. Det har varit ett nödvändigt ont för att leva upp till lagkrav och ha en god arbetsmiljö för vår personal, säger Said Niklund.
Han säger samtidigt att stafettsocionomer rimmar dåligt med socialtjänstlagens principer med kontinuitet och att se helheten. Och han får medhåll av Malin Hedelin, områdeschef för familjestödsenheten.
– Vi vill ju alltid arbeta långsiktigt med kontinuitet och relationer med våra klienter. Utifrån ett barn och familjeperspektiv är det ju aldrig bra att på kort sikt få in en konsult istället för att få träffa samma socialsekreterare över tid, säger hon.
Vill vända trenden
SVT:s enkätundersökning visar att de 40 största kommunerna i Sverige i år kommer lägga cirka 250 miljoner kronor på stafettsocionmer. En tredubbling sedan 2013. Att en stafettsocionom kostar nästan dubbelt upp mot en tillsvidareanställd får också effekter.
– Dyra kostnader gör att vi inte har tillräckligt med pengar att satsa på befintlig personal och att utveckla och stärka organisationen, säger Said Niklund
För att vända trenden tror han och Malin Hedelin att resurser för personal måste öka. Dessutom måste varje arbetsgivare kontinuerligt arbeta med att göra arbetsplatsen attraktiv.
– Genom att få socialsekreterare att stanna minskar vi rekryteringsbehovet, säger Malin Hedelin.
Kostnadsutveckling för stafettsocionomer
De 40 största kommunerna
- 2013: 39 miljoner
- 2014: 80 miljoner
- 2015: 164 miljoner
- 2016: 250 miljoner
Trollhättan
- 2013: 90.000 kr
- 2014: 475.000 kr
- 2015: 1,6 miljoner
- 2016: 1,9 miljoner
Källa: SVT Nyheters enkätundersökning