Foto: SVT

Skogsbranden i Tanums kommun är nu under kontroll

Uppdaterad
Publicerad

En skogsbrand härjar i Kynnefjälls naturreservat i Tanums kommun.

– Vi har omkring 25 brandmän på plats och vid 20.30-tiden hade vi branden under kontroll, säger Bernt Eriksson, räddningschef på räddningstjänsten i Bohuslän.

Första larmet angående skogsbranden kom vid 15-tiden på torsdagseftermiddagen efter att någon hade sett rök på platsen. Nu brinner ett område stort som tre fotbollsplaner och de 25-tal brandmän som är på plats har ännu inte branden under kontroll.

Enligt uppgift började branden på en myr i naturreservatet, men den var helt utbränd när de första styrkorna kom till platsen.

– Branden har spridit sig mot skogen, så vi koncentrerar oss på att ringa in branden för att förhindra att den sprids ytterligare. Vi går inte in i brandområdet säger Bernt Eriksson.

Kan bero på åsknedslag

Enligt honom kan branden ha orsakats av onsdagens åsknedslag i området och att vinden sedan gjorde att glöden blossade upp. Cirka 2,5 kilometer slang har dragits för att nå brandplatsen:

– Hela Sverige brinner nu och vi har inte resurser nog för att ta hand om alla bränder, räddningstjänsten går på knäna överallt. Nu inser man räddningstjänstens tillkortakommanden när vi måste ta in både italienska och franska flygplan för att släcka bränder, säger Bernt Eriksson.

12 räddningsfordon var på plats under torsdagskvällen, både brandbilar och mindre räddningsfordon och styrkorna kom bland annat från Munkedal, Tanumshede och Strömstad. Enligt Bernt Eriksson kommer släckningsarbetet att ta ett par dagar och branden spred siig till en början mot Munkedals kommun.

– Vi har nu branden under kontroll. Den är omringad och vi går från att begränsa framfarten av branden till att släcka det som brinner nu, säger Bernt Eriksson till SVT vid 20.30-tiden på torsdagskvällen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.