Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör räddningsledare Andreas Johansson berätta om branden. Foto: Privat Joakim Eriksson

Skogsbrand rasade utanför Bollebygd – hotade bostadshus

Uppdaterad
Publicerad
I Bollebygds kommun utanför Borås rasade en skogsbrand under lördagen. Under söndagen vaktar man brandområdet och släcker glödbränder.
– Det går bra. Läget är under kontroll, säger Jan Kuuisto, inre befäl räddningstjänsten Södra Älvsborg.

Larmet kom vid 16-tiden på påskafton och enligt Joel Jakobsson på räddningstjänsten i Södra Älvsborg var det terrängen som brann. Som mest deltog omkring 40 brandmän och räddningsarbetare från nio enheter i arbetet.  Vid 21-tiden hade räddningstjänsten börjat minska ner på personalstyrkan på plats.

– Vinden har ju minskat och nu kommer daggen här också, plus att brandfronten har rört sig ner mot en mosse där undervegetationen är betydligt fuktigare, säger Joel Jakobsson, inre befäl vid räddningstjänsten i Södra Älvsborg.

Nära det brandhärjade området, som är omkring 400 gånger 400 meter stort, ligger fem–sex bostadshus men varken någon person eller byggnad har kommit till skada, enligt Joel Jakobsson.

– Det känns positivt i nuläget. Vi har ingen prognos för när branden ska vara släckt men vi kommer ha personal där hela natten för att eftersläcka.

Röken från branden skymde tidvis sikten över närliggande vägar. Det finns i nuläget ingen känd orsak till varför det börjat brinna.

Släcker glödbränder

Under söndagsförmiddagen är läget under kontroll, men räddningstjänsten bevakar fortfarande brandområdet.

– Vi har 15 personer som bevakar och släcker glödbränder i brandområdet. Just nu bedömer vi att läget är under kontroll, men vi är medvetna om riskerna om vädret blir varmare och hanterar situationen därefter, säger Jan Kuuisto, inre befäl räddningstjänsten Södra Älvsborg.

Branden sedd från motorvägen. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer