Under dagen pågick släckningsarbetet i Eklanda naturreservat Foto: SVT

Skogsbranden i Ale har blossat upp igen

Uppdaterad
Publicerad

Skogsbranden i Ale är inringad, men inte släckt. Under torsdagen fortsätter räddningatjänsten att arbeta för att hålla branden i schack.

Under natten mot torsdag har räddningstjänsten haft åtta man på plats vid skogsbranden i Ale där det fortfarande pyr.

– Nu på morgonen kommer vi gå upp till 20 man igen och fortsätter arbetet med att hålla den i schack. Det har inte spridit sig men det är väldigt torrt i marken och branden är på ett så stort område, säger Carl-Gösta Hermansson, insatsledare på räddningstjänsten Bohus, på torsdagsmorgonen.

Ale

Anders Frankenberg på räddningstjänsten menar att natten är den lugnaste tiden på dygnet för brandmännen.

– Natten är den lugnaste tiden, då är luftfuktigheten högre och mörkret gör att förändringar upptäcks snabbt. Vid tre-fyra-tiden när det blir ljust går vi upp i full styrka igen.

”Mycket otillgängligt område”

– Det är ett mycket otillgängligt område med stora höjdskillnader. Det är ett oerhört slitsamt arbete att gå fram kvadratmeter för kvadratmeter, säger Anders Frankenberg på Bohus Räddningstjänstförbund.

Anders Frankenberg är räddningsledare på Bohus Räddningstjänstförbund Foto: Bohus Räddningstjänstförbund

Räddningstjänsten har ringat in ett område stort som 25 fotbollsplaner i Eklanda naturreservat. Under eftermiddagen fortsatte bränder att blossa upp inom området. Enligt Anders Frankenberg har släckningen hittills krävt omkring 250 000 liter vatten.

Hoppas ha kontroll till helgen

Brandmännen arbetar i skift på platsen och löser av varandra efter sex timmar. Målet är att branden ska vara under kontroll till helgen.

– Vi hoppas kunna få ner den till en hanterbar nivå och trappa ner insatsen efter fredag, säger Anders Frankenberg.

Uppmanar till försiktighet

Vad som orsakat branden är ännu inte klarlagt. Det torra och varma vädret förvärrar risken för att små bränder sprider sig. Räddningstjänsten uppmanar allmänheten att vara mycket försiktiga med eldning och att höra av sig omgående om man upptäcker en brand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ale

Mer i ämnet