Bonnier skog om de dumpade änderna: ”Det skall inte se ut så”

Uppdaterad
Publicerad

Hundratals änder hittades dumpade i skogen i Dalsland. Det var förmodligen en paniklösning, menar ägaren.
– Man slänger inte på det viset, så jag förstår att folk är upprörda, säger skogsförvaltare Per Karlsson.
Till viss del ser han det som en krock mellan de som jagar och allmänheten, men här har det blivit fel och inget som markägaren Bonnier skog AB står för.

I förra veckan hittades uppemot 500 döda änder slängda i skogen i Bäckefors i Dalsland, något som upprört många.

– Någon ursäkt finns det inte, men en förklaring. Vi tar ju alltid hand om det, det är ju jättefin mat, men här har det gått galet, säger Per Karlsson, skogsförvaltare hos markägaren Bonnier skog AB.

Enligt Per Karlsson så är anledningen till det inträffade att ett kylrum på något sätt slutat fungera och de skjutna änderna hade börjat härskna.

– Personen som har hand om dem fick väl panik på något vis och körde ut dem till den här vändplanen och det är inte okej. Det skall inte se ut så, säger Per Karlsson.

Skjutna i samband med jakt

Änderna är skjutna i samband med jakt men de skall enligt Per Karlsson inte vara vingklippta innan jakten, så som miljöpartisten Tony Johansson i Mellerud sa till SVT Nyheter Väst.

– Nej, de vingklipps inte. Själva jaktformen är sådan att man inte får skjuta under 40 grader så om de inte flyger då skjuts det inget, säger Per Karlsson.

Vanligt med döda änder slängda i skogen

SVT har under onsdagen även fått telefonsamtal från boende i området som säger att det inte är ovanligt att det ligger hundratals döda änder slängda på hög i skogen. De senaste fem åren skall det ha inträffat regelbundet enligt en uppgiftslämnare.

– Det har nog hamnat änder i skogen tidigare, men då är det nog att de varit otjänliga. Sedan kan man slänga tillbaka slaktavfall, men då har man tagit tillvara köttet och många gånger ser folk inte skillnad på om det sitter kvar kött på änderna eller inte, säger Per Karlsson.

Misstänkta för miljöbrott

Bonnier skog har även anmälts till Dalslands miljö- och energikontor för misstänkt miljöbrott. Ordförande i Miljöpartiet i Mellerud Tony Johansson som gjort anmälan anser att de kan vara ett miljöbrott då han är orolig att änderna är dumpade vid en sjö där dricksvatten tas ifrån. Något Per Karlsson hävdar är fel.

– De låg inte nära något vattendrag, utan flera hundra meter därifrån och nu är de bortplockade, säger Per Karlsson.

Hur ser Bonnier skog på att ni har blivit anmälda för ett miljöbrott?

– Det är givetvis tråkigt och det får utredas, säger Per Karlsson.

Kan det inträffa igen?

– Nej, det hoppas jag verkligen inte, säger Per Karlsson, skogsförvaltare hos markägaren Bonnier skog AB.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.