Följ med på skolhunden Bosses arbetsdag Foto: SVT

Skolhunden Bosse hjälper barn

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler skolor väljer att anställa en skolhund. På Toleredsskolans grundsärskola jobbar Bosse, som bland annat hjälper barnen med kommunikation och läsning.

Det första barnen på Toleredskolans grundsärskola 1-9 ser när de kommer på morgonen är Bosse som sitter och väntar i hallen. Han har på sig sin praktikant-väst, för han är ännu inte en färdigutbildad skolhund. Men han är på god väg.

– Jag hoppas att han klarar sina examinationer i december, säger Monica Pettersson, Bosses matte, elevassistent på Toleredskolans grundsärskola och hundförare.

Innan Bosse blir färdig-examinerad skolhund kommer bland annat hans psyke att testas flera gånger, så att man vet att han är lämplig att arbeta med barn.

Blir allt fler

Hundar inom vård och äldrevård är numera ett välkänt fenomen. Skolhundar är något mer ovanligt, men de blir allt fler, i alla fall om man får tro de utbildningsorganisationer som finns inom denna genre.

Alla skolor vi har varit i kontakt med har uppgett att de sett ett ordentligt uppsving i anmälningar till skolhunds-utbildningar och att allt fler hundar kommer ut i arbete.

Detta är ingenting som förvånar Annakarin Norström, rektor på Toleredsskolans grundsärskola.

– Vi har märkt jättestora effekter av att ha Bosse här. Barnen blir motiverade till att gå till skolan, de rör sig mer och deras kommunikation har utvecklats. Det är lättare för dem att prata med Bosse än med en vuxen som förväntar sig ett svar. En elev som tidigare knappt pratade alls pratar numera jättemycket med Bosse, säger hon.

Lugnar och hjälper

Bosses arbete består bland annat i att hjälpa barn att läsa. De barn som är för blyga att läsa högt för andra kan läsa högt för Bosse, och upplever på så sätt mindre press.

Han hjälper även till med att lugna arga och ledsna barn och hjälper barn med kommunikationssvårigheter att lära sig interagera.

Och hur en arbetsdag ser ut för Bosse kan du se i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.