Enligt branschorganisationen Transportföretagen behöver 6100 nyanställas under åren 2024-2026. Störst är behovet i Västra Götaland där 1300 behöver anställas under treårsperioden. Svårast är det att rekrytera tekniker/mekaniker.
– Jag hoppas ju att de tyckte det var kul och att det kommer upp en diskussion om att det här är ett yrke att prova på före både tjejer och killar, säger Erik Lund på Finnvedens lastvagnar som tog emot skoleleverna i Skövde.
Fick para ihop skruva och muttrar
För att locka elever att söka sig till utbildningar till tekniker och mekaniker inom motorbranschen öppnar därför 108 verkstäder från Kiruna i norr till Trelleborg i söder sina lokaler för skolelever.
– Det roligaste var att sitta i lastbilen, säger Lilly Sandberg.
Eleverna fick gå runt på olika stationer och prova på olika praktiska moment. Först en tävling i att para ihop skruvar och muttrar. Enya Ahl var snabbast i den gruppen som SVT följde. Därefter fick de prova på att värma och böja plattjärn, sitta upp i en lastbil och skruva lite på en lastbilsmotor.
– Jag blev förvånad över hur stor en lastbilsmotor är, säger Elina Johansson Östnell.
Få vill jobba med teknik
Av sjätteklassarna var det någon som kunde tänka sig att jobba som tekniker eller mekaniker. Men de flesta hade andra planer.
– Jag vill bli ridlärare, konstaterar Lilly Sandberg.
Branschen har svårt att rekrytera tekniker och mekaniker – och inte bara verkstaden utan också klassens lärare tror att verkstadsbesöket kan ha betydelse.
– Jag tänker att det är bra att komma ut se olika typer av arbetsplatser, säger Nils Bond-Waldefeldt, lärare på Timmersdala skola.