Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad gör egentligen den nya mobillagen för skillnad? Se vad eleverna på Bräckegymnasiet tycker. Foto: SVT

Skolor i Göteborg: Nya lagen om mobilförbud har ingen påverkan

Publicerad

Den nya lagen som förbjuder mobiltelefon i klassrummet har inte haft någon påverkan sedan den trädde i kraft inför höstterminen. Det säger rektorer på tolv av femton skolor som SVT Nyheter Väst ringt till.

Se vad elever på Bräckegymnasiet tänker om den nya lagen i klippet ovan.

– Jag upplever inte någon skillnad för vi har ju haft den här regeln väldigt länge, säger Amanda Terlevic, lärare på Bräckegymnasiet.

När SVT Nyheter Väst ringde till rektorerna vid femton av de största grund- och gymnasieskolorna i Göteborg svarade tolv av dem att den nya lagen inte haft någon påverkan. Orsaken är att skolorna redan sedan tidigare haft egna regler om mobilförbud.

Ifrågasätter inte lika mycket

Flera skolors rektorer uppger samtidigt att de välkomnar lagändringen även om den inte haft någon påverkan. Och på tre av skolorna säger rektorerna att lagen haft en positiv påverkan på arbetet med mobilförbud i klassrummet.

– Det är inget stort problem med mobiler på vår skola, men det är bra med lagstöd. Effekten har varit att elever och lärare vet att det finns en lag och då ifrågasätter inte eleverna lika mycket, säger Charlotte Cederstöm, rektor på Klara Teoretiska Gymnasium.

Inget bestraffningssystem

Amanda Terlevic är lärare på Bräckegymnasiet. Även om det är en av de tre skolor där rektorerna säger att lagen haft en positiv påverkan, så tycker hon inte att den har gjort någon skillnad i just hennes klass.

– Vi har ju inget bestraffningssystem om de bryter mot lagen, utan det är ju samma rutiner som innan: samtal med vårdnadshavare och rektor om det blir större problem, säger Amanda Terlevic.

Så fungerar nya mobillagen

Den 1 augusti trädde en ändring i skollagen i kraft som säger att mobiltelefoner endast får användas i undervisning enligt lärarens instruktioner i syfte att främja elevernas utveckling och lärande. Rektor och lärare får dock göra undantag för särskilt stöd eller om det finns andra särskilda skäl. Göteborgs nya rödgröna styre vill också ge lärare mer tydliga rutiner för disciplinära åtgärder som svensk lagstiftning tillåter.

SVT Nyheter Väst har ringt till femton av de största grund- och gymnasieskolorna i Göteborg och frågat hur den nya ändringen i skollagen om mobilförbud i klassrummet har påverkat arbetet på skolan.

Följande skolor svarade att lagändringen inte haft någon påverkan:

Bergumsskolan, Brunnsboskolan, Burgårdens gymnasium, Hvitfeldtska gymnasiet, Jättestensskolan, Katrinelundsgymnasiet, Kvibergsksolan, Lövgärdesskolan, Nordhemsskolan Polhemsgymnasiet, Sannaskolan

Följande skolor svarade att lagändringen haft positiv påverkan:

Angeredsgymnasiet, Bräckegymnasiet, Klara Teoretiska Gymnasium

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.