Halva Tjörn saknar vatten. Felsökning har pågått sedan söndagseftermiddagen. Foto: TT

Halva Tjörn utan vatten – skolor och förskolor hålls stängda

Uppdaterad
Publicerad

Tjörns kommun höll fritidshem, skolor och förskolor i de östra delarna av kommunen stängda på måndagen på grund av störningar i vattenleveransen. Först på måndagseftermiddagen lokaliserades läckan. De flesta fick tillbaka vattnet under måndagskvällen.

Det var under söndagseftermiddagen som boende med kommunalt vatten på Östra Tjörn upptäckte problem med vattentillförseln. Felsökningar pågick under eftermiddagen, kvällen och natten, men kommunen hade vid lunchtid på måndagen fortfarande inte hittat någon läcka eller någon annan förklaring till vad felet beror på.

Vid 14-tiden på måndagen lokaliserades slutligen felet i Kållekärrs-området. Troligen är det ett rör som gått sönder, men det vet man först när man grävt sig ner till platsen.

– Nu stänger vi av runt om vattenläckan så att vi kan fylla upp vatten i vattentornen och leverera vatten till våra kunder. Sen ska vi sätta igång med reparation, säger Marie-Louise Bergqvist, samhällsbyggnadschef på Tjörn.

Stängt skolor

På grund av vattenbristen har kommunen stängt fritidshem, förskolor och skolor på östra Tjörn under måndagen den 1 februari. Orsaken är att det utan vatten blir problem med både toaletter och hygien.

Brandstationen är vattenhål

Vatten finns att hämta bland annat på brandstationen i Skärhamn. Du som fortfarande har vatten hemma uppmanas att vara sparsam och hålla dig uppdaterad via kommunens hemsida.

De skolor, fritidshem och förskolor som hålls stängda under måndagen är: Kållekärrs fritidshem, Kållekärrs skola och förskola, Häggvallskolan, Fridas hage, Tångeröds förskola, Myggenäs fritidshem, Myggenäs förskola och Myggenäs skola.

Hur många invånare som drabbats är enligt kommunen svårt att säga – man kan bara se vilka områden som fått problem med vattnet.

Strid på sociala medier

På sociala medier pågår en strid. På ena sidan finns de som anser att det är oacceptabelt att det tar så lång tid att få tillbaka vattnet. På den andra dem som påminner om att alla uppmanats att ha resurser hemma för att klara sig i 72 timmar om till exempel vattnet skulle sluta rinna i kranarna.

UPPDATERING: På måndagskvällen var vattnet tillbaka hos de flesta hushåll, förutom de som ligger extra högt och för Centrumhuset. På tisdagen ska alla ha fått tillbaka vattnet, men det kan periodvis försvinna på grund av lägre vattentryck.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.