Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En polisbostad i Lunden besköts tidigt på fredagsmorgonen.

Skottlossning mot polisbostad i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Vid halv femtiden på fredagsmorgonen fick polisen flera larmsamtal om skottlossning i Lunden i Göteborg. Det visade sig att någon eller några skjutit mot en lägenhet där en polis bor. Dessbättre fanns ingen i bostaden.

Det första larmsamtalet kom klockan 04.33. Det följdes av flera. Patrullen som skickades till platsen kunde snart konstatera att det skjutits mot ett fönster på en adress i stadsdelen Lunden i Göteborg.

Förutom två skotthål i fönster upptäcktes tomhylsor på platsen. Dessa togs i beslag och platsen spärrades av för teknisk undersökning. Polisen har inlett dörrknackning i området. Ingen har ännu gripits.

Polisbostad

Det stod snart klart att lägenheten tillhör en kvinnlig polis.

Det fanns ingen i bostaden vid tillfället, eftersom hon var på jobbet. Kvinnan har arbetat som områdespolis Göteborg och tillhör nu ingripandeverksamheten där. När det stod klart vad som hänt togs hon omedelbart ur tjänst.

– Vi tror förstås att detta är kopplat till kollegans jobb, säger polisens presstalesperson Thomas Fuxborg.

– Kollegan har omhändertagits och får det stöd som behövs. Vi får se om det framkommer något där som kan förklara varför man ger sig på kollegan, fortsätter han.

Oklart om hotbild

Thomas Fuxborg känner inte till om det finns en hotbild mot polisen sedan tidgare.

– Men vi har ju en speciell grupp inom myndigheten som arbetar med bland annat hot mot medarbetare.

Brottet var initialt rubricerat som grovt olaga hot och grovt vapenbrott, men skärptes senare till mordförsök. Polisen har inlett en så kallad särskild händelse, vilket innebär att man kan ta hela myndighetens resurser i anspråk för att lösa fallet.

– Det blir en dimension i detta som gör det allvarligare när man ger sig på blåljuspersonal. Det är ett hot mot demokratin när man ger sig på en företrädare för samhälllet, säger Thomas Fuxborg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.