ur filmen ”Vilsen” Foto: ur filmen "Vilsen"

Här brinner Avenyn i Göteborg

Publicerad

Efter tre års inspelningar har filmen ”Vilsen” haft premiär. En skräckthriller i Göteborgsmiljö som redan har hämtat hem tre priser i Hollywood.

”Vilsen” heter en ny film som som kan ses på på olika Video on demand-plattformar. Den hade premiär i Oktober och fick pris i Hollywood i början av december. Filmen är en en produkt av eldsjälars arbete. Ursprungsidén är sju år gammal.

– Jag tänkte mig en thriller med övernaturliga inslag i tunnlarna under Göteborg. En blandning av Seven och Da Vinci-koden, säger Göran Sjögren.

Blek respons

Han skrev ett manus som han lämnade över till regissören Rasmus Tirzitis. Manuset vidareutvecklades och skickades bland annat till Svenska Filminstitutet och Film i Väst för att få finansiering. Men responsen var blek.

– Vi hörde ingenting. Det hamnade väl direkt i papperskorgen, säger Göran Sjögren.

Ändå fortsatte man med arbetet. Inspelningarna gjordes i omgångar under tre års tid, när man hade tid och skramlat ihop tillräckligt med pengar. Alla som deltog ställde upp gratis. Från rena amatörer till professionella skådespelare.

– Han ringde och tjatade hål i huvet på mig. Så till sist sa jag:”Ja, jag gör det Göran. Jag ställer upp”, säger Kjell Wilhelmsen, skådespelare på Backateatern som spelar polis i filmen. Jag har inte fått ett öre. Men jag älskar ju folk som brinner för sin sak. Därför är jag med i detta.

Bestialiska mord i Göteborg

Göran Sjögren är 46 år från Göteborg och arbetar heltid inom Kriminalvården. Allt filmarbete har skett på fritiden. Förutom att ursprungsidén är hans har han även raggat sponsorer, fixat inspelningsplatser, stått för mycket av rollbesättningen, varit en av fem producenter och satsat mycket egna pengar. Dessutom spelar han den manliga huvudrollen som en polis som skall lösa en serie bestialiska mord i Göteborg tillsammans med en kvinnlig präst.

– Jag gjorde så gott jag kunde. Jag är ju inte utbildad så jag kunde inte göra bättre, säger Göran Sjögren.

– Det är A,B och C-skådisar. Och det är A, B och kvalitet på det kan man säga, säger Kjell Wilhelmsen.

Har du sett ”Vilsen”. Vad tänkte du när du såg den?

– Hjälp, men det är en jättefin film och man får beundra de här killarna som verkligen lagt sin själ i detta, säger Kjell Wilhelmsen.

– Det är upp till publiken att bestämma, men vi har gjort en film för vanligt folk, säger Göran Sjögren.

Mångmiljonskostnad – men ingen förväntad vinst

Kostnaden för filmen har hamnat på över tio miljoner kronor. Men förhoppningar om att få tillbaka eller tjäna pengar på filmen är inte huvudsaken.

– Nej, ingenting. Vi ser det som ett bra CV för alla, säger Göran Sjögren.

Som ett led i detta skickar man runt och anmäler ”Vilsen” till olika filmfestivaler runt om i världen. I en av dessa, Hollywood International Moving Pictures Film Festival (HIMPFF), fick man i början av december ta emot tre priser, bland annat för bästa film. Och Göran Sjögren var i Los Angeles och tog emot priset, en guldskimrande ängel med vingar.

– Det var hur stort som helst för mig. Jag har aldrig varit med om det så jag var ju lyrisk när jag var där borta. Det var jättekul, säger Göran Sjögren.

”Inte det största filmpriset i världen”

Men priset kan inte direkt jämföras med en Oscar. I USA så kan man lite krasst säga att det närmast finns en marknad för filmfestivaler som delar ut priser för att användas i marknadsföringen av B-filmer. Och just den här festivalen kan dela ut uppemot 90 priser – varje månad – för att uppmuntra oberoende filmskapare. Det specifika bästa filmpriset delas ut tolv gånger om året.

– Nej, det är inte det största filmpriset i världen. Det stämmer, säger Göran Sjögren.

Bra karma att ställa upp

Filmen kan sedan en tid tillbaks ses olika Video on demand-plattformar och på DVD och marknadsförs internationellt som ”A Swedish occult Nordic Noir with dark and gritty elements”.

– I olika filmkanaler så ser dom nog nästan den här filmen mer, tror jag, än ett vanligt SVT-drama, säger Kjell Wilhelmsen.

– Vi har ju fått Vilsen i hamn nu. Nu får den sköta sig själv där ute i världen och sälja sig själv helt enkelt, säger Göran Sjögren.

Skulle du kunna tänka dig att göra om det, allt arbete?

– Ja, hundra gånger. Lätt, säger Göran Sjögren.

– Det är Good Karma att ställa upp på sådant här. Och så vet man ju inte vad som händer. Någon i Hollywood kanske ser en på något sätt, säger Kjell Wilhelmsen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer