Skridskoåkaren Nils van der Poel, 21, är klar för sitt första OS. Foto: AP / TT

Skridskolöftet Nils van der Poel klar för OS

Publicerad

Efter två junior-VM-guld la Nils van der Poel från Trollhättan skridskorna på hyllan. Men via hobbyn fallskärmshoppning och drömmar om ett OS kom motivationen och träningsglädjen tillbaka. Och strax före jul fick 21-åringen ett glädjebesked.

I februari 2015 kände sig Nils van der Poel klar med sin skridskokarriär. Han hade då, som 18-åring, redan hunnit vinna två junior-VM och sågs som Sveriges stora skridskolöfte.

– Jag kände att jag var klar, helt och hållet. Jag var nöjd med det jag hade åstadkommit. Hela grundskolan och gymnasiet var det väldigt mycket träning och jag ville söka mig till andra äventyr, berättar Nils van der Poel för SVT Nyheter Väst.

Men nio månader senare såg han med nya ögon på de uppoffringar han gjort. Han hade fått distans och drömmen om att få uppleva ett OS hade vuxit sig stark.

– Jag är jävligt nöjd med att jag tog ett break. På ett sätt var det jobbigt mentalt, men man lärde sig mycket och fick ett annat perspektiv på det man höll på med.

Hittade motivation – från himlen

Bland annat hade han fått upp ögonen för fallskärmshoppning. Och som ett komplement till sitt hårda tränande hade han funnit en hobby som gjorde tillvaron lättare.

– Det blir lätt segt annars. Så i våras packade jag väskan och drog till Västerås, flyttade in i en husvagn och hoppade fallskärm tillsammans med ett härligt gäng. Resten av tiden tränade jag själv utan varken coach eller träningskamrater, det passade mig bra, berättar han.

Målet var egentligen att kvala in till OS för att köra 10.000 meter. På VM i PyeongChang i Sydkorea i början av 2017 – i samma arena där OS avgörs i februari – blev han åtta och förhoppningarna var stora om att kunna göra ännu bättre resultat vid de olympiska spelen. Men en höst förstörd av småskador och sjukdomar gjorde att förutsättningarna förstördes.

”Finaste man kan uppleva”

I stället blev lösningen en annan. Strax före jul fick Nils van der Poel, som är uppvuxen i Vänersborg och Trollhättan, glädjebeskedet från Sveriges olympiska kommitté. Han hade via det så kallade framtidskriteriet – vilket innebär att en lovande aktiv kan tas ut om denne bedöms kunna prestera toppresultat vid nästkommande OS – blivit uttagen att tävla på distansen 5.000 meter.

– Det blir en annan typ av OS än vad jag föreställt mig, min distans är ju 10.000 meter. Men det ska bli fantastiskt roligt. OS är något av det finaste man kan uppleva som skridskoåkare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer