Lärarna kan boka in sina klasser i skrivarverkstaden där barnen bland annat får skriva egna historier, läsa och lösa mysterier. Foto: Nicke Johansson

Skrivarverkstad ska höja skolbetygen

Uppdaterad
Publicerad

Berättarministeriet vill uppmuntra barn och unga att utveckla sitt språk och lämna grundskolan med godkända betyg. Nu har stiftelsen slagit upp portarna i Gamlestaden för att stötta 36 skolor i Östra Göteborg.

Genom att driva kreativa skrivarverkstäder vill Berättarministeriet få upp betygen bland elever i årskurs 2-5.

– Vi vill uppmuntra eleverna att erövra det skrivna ordet och stötta lärare i områden med hög arbetslöshet och där behovet finns. Vi hjälper barnen att lära sig tänka kreativt och kritiskt, säger Maria Wallin, regionansvarig på Berättarministeriet i Göteborg.

Öppet hus för alla

Lärarna kan boka in sina klasser i skrivarverkstaden där barnen bland annat får skriva egna historier, läsa och lösa mysterier. På onsdagar kommer det att vara öppet hus i verkstaden. Då är alla barn i Göteborg från åtta år och uppåt välkomna. Yngre barn kan också vara med i sällskap av en förälder.

Stiftelsen har skrivit på ett avtal med Göteborgs stad för att hjälpa dem aktuella skolorna och förra helgen var det invigning för verksaden.

– Vi har en vision om ett Sverige där alla barn är tryggare i det skrivna ordet och har de förutsättningar som krävs för att kunna delta aktivt i samhället. Så länge vi behövs kommer vi att finnas kvar här, säger Maria Wallin.

Miljöbyte bra för lärandet

Förutom sin skrivarverkstad har Berättarministeriet även skolprogram som lärare kan använda sig av i sin egen undervisning på skolorna.

– Vår verksamhet utgår från den feedback vi får från lärararna. Vi skapar ingenting utan att lärarna tycker att det fungerar och att behovet finns.

Vad bidrar ni med som barnen inte redan får hjälp med i skolan?

– Det händer något i inlärningen när eleverna byter lärandemiljö. I skrivarverkstaden är lärarna med men de deltar inte. De får istället möjlighet att se över sin klass och deras lärandeprocess. Vi bidrar också med många engagerade vuxna. Vi har minst en vuxen per fem barn.

Om Berättarministeriet

Berättarministeriet är en icke-vinstdrivande, partipolitiskt- och religiöst obunden stiftelse.

Alla program är kostnadsfria och finansieras av offentliga, privata och ideella resurser.

Förutom i Göteborg finns stiftelsen även i Hagsätra, Husby och Södertälje.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.