Foto: SVT

Skrotnisse får egen park

Uppdaterad
Publicerad

På nationaldagen inviger Trollhättan stad mångmiljonsatsningen på en helt ny temalekpark i tecknaren Jan Lööfs anda.

Idén kommer från Julia Edlund, 8 år ung.

– Det blev inte som jag tänkt, det blev mycket bättre, säger hon till SVT Väst.

Det har hunnit gå två år sedan nu 8-åriga Julia Edlund från Strömslund i Trollhättan skrev ett brev till kommunen med önskan om en ny lekpark. Inspiration hade hon fått vid ett besök på Astrid Lindgrens värld där hon tyckte det fanns många roliga lekplatser.

– När vi kom hem berättade mamma om en författare som kommer från Trollhättan. Då tyckte jag det vore roligt om vi kunde bygga en lekplats här med hans figurer, säger Julia Edlund.

Sagt och gjort. Kommunen köpte Julias förslag och bestämde sig för att förverkliga idén. En delegation for till Jan Lööf i Stockholm och avtal skrevs. Ett digert föreberedelsearbete satte igång.

– Vi har tittat på Skrotnissefilmerna och bläddrat i böcker, sen har vi haft mycket kontakt med Jan Lööf och Lars-Åke Kylén om utformningen, bilder och detaljer. Det har blivit många mail, säger Drazen Kendes, projektledare på stadsbyggnadskontoret i Trollhättan.

I parken finns nu bland annat Skrotnisses hus och verkstad, båten Balder, Bertil Enstörings hus, ett flygplan, labyrint och en teaterscen. I husen är det fullt av detaljer och bilder från Skrotnissefilmen och Jan Lööfs böcker.

En grön oas

– Alla som sett filmen eller läst böckerna kommer känna igen sig, lovar Drazen Kendes.

Den 1300 kvadratmeter stora temalekparken är placerad på populära Spikön, en grön oas mitt i kanalen vid centrala Trollhättan, vars utformning varit mycket omdebatterad de senaste åren. Den nya parken har byggts av lokala snickare och hantverkare men är förstås inte gratis. Tre miljoner kronor har kommunen satsat.

– Men det är välinvesterade pengar, barnen är vår framtid och det är viktigt att vi utgår från dem när vi planerar. Det ska vara gott för barnfamiljer att bo i Trollhättan och sen kan det säkert locka en hel familjer utifrån, säger kommunalrådet Monica Hanson (S).

Lekplatsen är nu färdigbyggd och invigs på nationaldagen med att Julia Edlund klipper ett band. Och visst är hon stolt.

– Det är ju jag som kom på idén och det ser inte ut som en vanlig lekpark.

Så du kommer förstås hänga här i sommar?

– Ja det kommer jag göra

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.