En läkare anmäls till ivo efter att en nageloperation resulterade i att patienten fick amputera sitt underben. Foto: TT

Nageloperation slutade med att ben fick amputeras

Publicerad

En äldre man skulle operera bort en nagel på en vårdcentral i Göteborg. Det slutade med att hela underbenet fick amputeras några månader senare.

En äldre patient med diabetes sökte hjälp för nageltrång. Han hade flera tecken på dålig cirkulation i benen, till exempel hade han ett svårläkt sår på en häl.

Efter att nageln opererats bort så läkte inte såret och tån behövde läggas om under tre månader. Dessutom fick mannen flera antibiotikakurer på grund av infektion.

Infektionen resulterade så småningom i vävnadsdöd och till sist behövde patienten amputera underbenet.

Enligt Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) borde läkaren valt en återhållsam behandling utan kirurgi på grund av den nedsatta blodcirkulationen.

Handledare kritiseras

Det var en nyutbildad läkare som undersökte patienten men en handledare deltog också i operationen och det är denne som Ivo kritiserar.

Handledaren menar å sin sida att det gick att känna pulser på foten i samband med operationen. Därmed fanns det inga tecken på att cirkulationen i foten var så nedsatt att det förekom en syrebrist i vävnaden.

Enligt anmälaren har händelsen orsakat ett stort fysiskt och psykiskt lidande för patienten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.