Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet berättar Tomas Olsson om när han gjorde det spektakulära fyndet. Foto: SVT

Skulle rita orienteringskartor utanför Alingsås – hittade bronsåldersskatt

Uppdaterad
Publicerad

Orienteraren och kartritaren Tomas Olsson befann sig i ett svårtillgängligt område i skogen söder om Alingsås när han stötte på något som såg ut som en hög skräp. Det visade sig vara bronsålderssmycken av unikt vetenskapligt värde. Nu har Riksantikvarieämbetet bestämt att han ska få ersättning.

I klippet berättar Tomas Olsson om när han gjorde det spektakulära fyndet.

Det var den 12 april som Tomas Olssons fynd anmäldes till Länsstyrelsen, som tillsammans med Göteborgs universitet påbörjade en undersökning av platsen. Det visade sig handla om ett så kallat depåfynd, vilket betyder att föremålen var tänkta att grävas upp och offras till högre makter.

Depåfyndet som är från yngre bronsåldern, ca 750-500 år f Kr, är ett av de största som någonsin gjorts i Sverige och bedöms ha ett mycket stort vetenskapligt värde.

Upphittare skyldig att lösa in fornfynd i ädelmetall

Enligt kulturmiljölagen är upphittaren skyldig att lösa in ett fornfynd mot betalning om föremålet är gjort av guld, silver, brons eller annan metallblandning med koppar. Fyndet som staten löser in består av fyra halsringar, två nålar och en kedja i fem segment och en gjuttopp, samtliga väldigt välbevarade. Efter Riksantikvariets värdering betyder det 53 500 kronor för Tomas Olsson.

– Jag håller på att renovera kök hemma, så det är väl där pengarna försvinner, skrattar han.

Föremålen är nu inlämnade till Västsvensk konservatorsateljé, och kommer så småningom att bli en del av Lödöse museums samling.

Fornfynd kan vara allt ifrån stenyxor, redskap och smycken till mynt och andra föremål av olika material. Ett fornfynd kan bestå av ett enstaka föremål (ett lösfynd), flera föremål (till exempel en silverskatt) eller minst två föremål som lagts ned tillsammans (en depå).

Platser där fornfynd hittas ska undersökas arkeologiskt för att dokumentera spåren efter hur de legat i marken och för att ta hand om ytterligare fynd som kan ligga kvar på platsen. Om du hittar ett fornfynd ska du inte röra om eller gräva vid platsen. Ta hand om de synliga föremålen och lämna i övrigt platsen orörd.

Enligt kulturmiljölagen tillfaller fornfynd, alltså föremål som är från innan 1850, upphittaren om de saknar ägare och påträffas utan samband med fornlämning. Men är föremålen tillverkade av guld, silver, brons eller annan kopparlegering är upphittaren skyldig att erbjuda staten att lösa in fyndet. Samma sak gäller om fyndet betstår av två elller flera föremål som antas blivit nedlagda tillsammans.

Källa: Riksantikvarieämbetet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer