Foto: TT

Skulle tvångsutvisas – nu omprövas sju asylfall

Publicerad

Sju av 17 personer som skulle tvångsutvisas med ett flyg från Landvetter till Afghanistan fick stanna i väntan på nya prövningar. Att utvisningar stoppas i sista stund är inte ovanligt, och beror ofta på ny information.

Besluten om att stoppa sju av utvisningarna togs i huvudsak av polisens jurister. För två personer hade migrationsdomstolen i Luleå beslutat om inhibition av utvisningsbesluten.

Totalt var 17 personer aktuella för att skickas med det chartrade flygplanet. Av de nio som till slut åkte var tre utvisade på grund av brott, skriver Dagens Nyheter.

– Jag hade att utgå från siffran 15, men det fanns ytterligare två. Det fanns plats för 15 personer från Sverige, säger Hans Lippens, som var stabschef för polisens insats.

Internationell begäran

För de sju som inte sattes på planet väntar nu ytterligare prövningar och beslut, med utgångspunkt från ny information.

– Det kan till exempel handla om att någon blivit antagen till en gymnasieutbildning, säger Hans Lippens.

Det kan även finnas någon omständighet som den asylsökande tidigare inte velat eller vågat berätta om. Migrationsverket uppger att en av de aktuella personerna beviljats en ny prövning hos verket, medan ett annat ärende inhiberades på begäran av en internationell domstol.

De två utvisningar som migrationsdomstolen i Luleå tillfälligt stoppat berör personer som bytt religion

– De har konverterat till kristendom, säger männens juridiska ombud Elena Viorica Lesanu.

Sällan plötsligt nytt

Tre av de sju företräds av advokat Viktor Banke. Han ser positivt på att utvisningar kan stoppas i ett sent skede.

– Men det är sällan någon sak som uppkommit plötsligt sista dagen. Det kan vara en kumulativ effekt av flera saker som sammanfaller, säger Banke.

En asylsökande som skickades till Kabul fick återvända till Sverige, eftersom Afghanistan inte ville ta emot personen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.