Poliser patrullerar på festival. Foto: TT

”Skulle vara intressant att prova”

Uppdaterad
Publicerad

Polisen är öppen för idén att testa trygga zoner för kvinnor under Göteborgs kulturkalas.

– Det är ju egentligen aldrig bra att dela på folk, men det här kan vara ett sätt att skapa en trygg miljö, säger Niklas Eriksson, kommissarie vid polisen i Storgöteborg.

Göteborgs Kulturkalas har antagit en handlingsplan för nolltolerans mot sexuella trakasserier. I den ingår, som en sista utväg, att införa trygga zoner endast öppna för kvinnor eller dem som identifierar sig som kvinnor.

Det skulle handla om avgränsade områden framför evenemangets två största scener.

– I nuläget är det vår sista utväg och det är någonting som vi inte gillar, men vi måste göra någonting för det är inte acceptabelt att ens en person utsätts för övergrepp på vår festival, säger Tasso Stafilidis, verksamhetsansvarig Göteborgs kulturkalas.

”Kan vara ett sätt”

Niklas Eriksson, kommissarie på polisen i Storgöteborg som jobbar med samordningen av polisens insatser under Kulturkalaset, är öppen för idén.

– Säg att vi har ett antal tjejer som vill lyssna på en specifik artist, de ska ju också kunna uppleva trygghet. Vet de då att det finns en fredad zon där de kan vara, utan risk att någon tafsar kanske det får dem att gå dit. Det skulle vara intressant att prova, säger han.

Men är det en bra idé?

– Det är ju aldrig bra att dela på folk, men det här kan vara ett sätt att skapa en trygg miljö

Ofta lugn vecka

Polisens erfarenhet från Kulturkalaset är inte samma problematik med sexuella ofredanden som inträffat på andra festivaler den senaste tiden. Tvärtom brukar det vara lugnare än en ”vanlig” sommarvecka. Men de kommer ändå att väga in det när de planerar sina insatser.

– Problemet är att det finns ett stort mörkertal här. Men bara utifrån att det har blivit debatt nu så har problematiken medvetandegjorts. Jag tror att det gör att fler tjejer vågar anmäla och det är bra, säger Niklas Eriksson.

En gemensam fråga

På sin hemsida skriver Göteborgs Kulturkalas att de snarare tror på att utbilda sin personal att förhindra och upptäcka sexuella ofredanden, än att anlita fler poliser eller väktare.

Är inte det här ett underkännande av erat arbete?

– Ja, man kan ju tycka det. Sedan får man fråga sig om det här bara är en polisiär fråga eller en samhällsfråga. Hur många poliser skulle behövas på Götaplatsen för att garantera trygghet? Man ska inte behöva råka ut för en fickstöld heller, men hur många poliser behövs för att garantera att det inte ska hända?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.