Skyways checkar ut

Uppdaterad
Publicerad

Flygbolaget Skyways med sitt dotterbolag City Airline kommer under förmiddagen att begära sig själva i konkurs, meddelar bolaget i ett pressmeddelande. Betalningarna har ställts in och samtliga flygningar ställs nu in med omedelbar verkan.

Skyways flyger till ett 20-tal destinationer inom Sverige och i Europa. Från Göteborg har bolaget trafikerat bland annat Åre/Östersund, Manchester och Bergen. Beskedet vid 6-tiden på tisdagsmorgonen drabbade bland annat resenärer från Karlstad mot Köpenhamn 05.50 och Stockholm 06.30. Från Landvetter utanför Göteborg skulle ett plan ha lyft mot Zürich 06.50 och resenärer till Sundsvall blev också kvar på marken.

På bolagets hemsida fanns under morgonen bara beskedet om de inställda betalningarna. Alla övriga uppgifter var borta.

Skyways i konkurs

Skyways piloter fick sent under måndagskvällen order om att flyga hem bolagets flygplan till Göteborg.

-Jag flög själv under kvällen och landade vid 22-tiden på Landvetter. Då var det inga konstigheter, men sen hörde en kollega av sig som var i Lyon. Han skulle åka och lägga sig, men fick beskedet att flyga hem planet. Då förstod man att något var på gång, säger Petter Hulgaard, vid Skyways sektion inom Svensk Pilotförening.

Nu väntar en tuff arbetsmarknad för bolagets piloter.

-Det är jättedåligt i princip hela Europa. Alla flygbolag har det lika tufft, säger han.

-Många i personalen är jätteoroliga. Beskedet kommer tre dagar innan nästa lön och alla undrar vad som händer med exempelvis semesterdagar, säger Hulgaard till TT.

Fakta

Om du köpt biljett hos Skyways:

* Den som bokat en reguljärbiljett med Skyways eller City Airlines kan ha svårt att få pengarna tillbaka efter konkursen. Resegarantilagen gäller inte för reguljärbiljetter, utan man får vända sig direkt till konkursförvaltaren med sitt krav.

* För den som bokat flygresan som del av en paketresa är det lättare att få pengar tillbaka, eftersom resan då omfattas av resegarantilagen.

* Om du betalat resan med kreditkort kan det finnas en möjlighet att få ersättning. Du kan då, enligt konsumentkreditlagen, vända dig till kreditgivaren med ditt krav på ersättning.

* Du kan även kontrollera om konkursskydd ingår i din reseförsäkring.

* För mer information om vad som gäller vid flygbolagskonkurser, besök konsumentverket.se.

Källa: Konsumentverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skyways i konkurs

Mer i ämnet