Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Därför kan julskinkan ta slut – se orsakerna i videon. Foto: SVT

Slakteriernas larm: Brist på grisar – julskinka kan ta slut

Uppdaterad
Publicerad

Det råder brist på slaktgrisar i Sverige, så pass att det kan bli svårt att fylla efterfrågan på julskinka. På ett år har produktionen minskat med fem procent.

– Vi närmar oss ju jul och vi ser att det blir en utmaning, säger Hans Agné, vd för branschorganisationen Svenska köttföretagen.

Under andra kvartalet i år slaktades fem procent färre grisar än samma period förra året. Rysslands invasion av Ukraina ledde till höga driftskostnader som har slagit ut många grisproducenter.

– Det finns inga volymer i våra fryslager. Allt är tömt och har gått ut på marknaden, konstaterar Stefan Kylén, vd på Skövde slakteri.

Kraftig minskning av antalet slaktade grisar

Sedan 1995, det år då Sverige gick med i EU, har antalet slaktade grisar minskat kraftigt. Förra året var det kö på slakterierna – men det handlade om att flera gårdar lade ner sin produktion och slaktade ut stora besättningar.

Import kommer inte lösa bristen, då situationen ser likadan ut utomlands.

Starta klippet för att se fler orsaker till en eventuell förestående brist på julskinka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.