Foto: TT

Tandläkare slipade ner patients tänder till nerven

Publicerad

En tandläkare i Västra Götaland gjorde en onödig och smärtsam behandling på en patient, bland annat genom att slipa ner hennes tänder till pulpan. Nu kritiseras han av Inspektionen för vård och omsorg.

En tandläkare på en klinik i Västsverige får kritik från Inspektionen för vård och omsorg (IVO) för stora brister i en smärtsam och delvis onödig behandling av en patient.

Den kvinnliga patienten ska ha besökt tandläkaren efter flera behandlingar inom folktandvården, där hon var i det närmaste färdigbehandlad. Men när hon sökte hos privattandläkaren fick hon höra att hon hade svår tandlossning och att hennes bett skulle stabiliseras genom insättning av broar.

Han ansåg även att flera tänder i underkäken behövde dras ut.

Slipade ner alla tänder

Inför insättningen av broarna i både under- och överkäken slipade tandläkaren ner samtliga tänder och i journalen kan man utläsa att tandläkaren slipat ända in i pulpan, det vill säga nerven på tänderna i underkäken.

Efter detta fick patienten kraftig smärta och avbröt sin behandling hos tandläkaren. Hon sökte sig till en annan tandläkarklinik för akut smärta och där fick hon dra ut två tänder samt göra rotfyllning i tio.

IVO slår i sin utredning fast att den behandling som patienten fått inte var nödvändig samt att tandläkaren skulle ha sett till att patienten inte utsattes för smärta i samband med behandlingen då han slipade ner hennes tänder. Det är enligt IVO anmärkningsvärt att så inte skedde.

Patienten fick inte information

Dessutom informerades inte patienten om att tandläkaren slipat ner tänderna ända in till pulpan.

”Detta visar på en exempellös brist på omtanke och respekt för patienten och strider helt mot vad som stadgas i PSL [patientsäkerhetslagen reds. anm.]”, skriver man i sitt beslut där läkaren kritiseras för omfattande brister.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer