Kontrollerna upphör i minst fjorton dagar. Foto: SVT

Slopade id-kontroller i sommar

Uppdaterad
Publicerad

I åtminstone två veckor i sommar kommer id-kontrollerna på färjorna mellan Danmark och Sverige att vara borttagna. Samma sak gäller för buss och tåg från Danmark där passagerarna, precis som på färjorna, måste kunna visa upp giltig legitimation för att släppas in i Sverige.

Det fjorton dagar långa uppehållet i kontrollerna kommer att ske oavsett om regeringen fattar beslut om fortsatta kontroller eller inte.

De tillfälliga gränskontrollerna, som transportörerna själva gör, infördes den 4 januari i år. Anledningen var Migrationsverkets larm om att antalet flyktingar som kom till Sverige innebar ett ohanterligt högt tryck på myndigheten.

Ingen färdig plan

Ett tillfälligt glapp i kontrollerna i sommar kan göra att trycket ökar igen och på Migrationsverket har man ännu ingen färdig plan för hur det ska hanteras.

– Vi förbereder oss hela tiden för olika scenarier. Under våren pågår ett beredskapsarbete på Migrationsverket och det är i nuläget svårt att ge exempel på specifika arbetsåtgärder, säger Charlotte Jacobsson informatör på Migrationsverket till SVT Nyheter Väst.

Gäller i max ett halvår

Anledningen till glappet är att regeringen inte kan fatta beslut om id-kontrollerna i längre tid än sex månader i taget. Därefter krävs, enligt lag, en karenstid på två veckor innan kontrollerna kan förlängas. Källor på regeringskansliet bekräftar för SVT att glappet kommer att uppstå.

På färjorna från Tyskland behövs det inte något stopp i kontrollerna eftersom andra regler gäller där.

Fakta/Regler kring id-kontrollerna

Transportörernas id-kontroller på resor från Danmark sker med stöd av ”Lag om särskilda åtgärder vid allvarlig fara för den allmänna ordningen eller inre säkerheten i landet” och ”Förordningen om vissa identitetskontroller vid allvarlig fara för den allmänna ordningen eller inre säkerheten i landet”. Id-kontrollerna inleddes den 4 januari och får gälla max sex månader. Kontrollerna får dock därefter förlängas efter en period om två veckor.

Rederiernas kontroller på passagerarfartyg från Tyskland sker med stöd av fartygssäkerhetsförordningen. Ändringen av den förordningen trädde i kraft 21 november 2015 och har inte begränsad giltighetstid.

Källa: Regeringskansliet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.